ArtiklarVi tänker annorlunda

Artiklar

Ringring

 

Alla artiklar




Relaterade länkar...

Christinas hem
Hon som skrev.

MacWorld
Tidningen.

Apple Works
Programmet.

Mac hemma: Trolla med bilder

Gräv ner dig i punktgrafik och du kan bli en trollkonstnär, en pixelartist för vilken ingenting är omöjligt...

Christina Svensson

Har du tänkt på att många av de modeller vi ser i tidningar och på affischer alltid ser så oförskämt perfekta ut. Aldrig påsar under ögonen, eller minsta lilla blemma. Tro nu inte att det är så de ser ut i verkligheten. Många av de bilder vi ser är retuscherade, manipulerade och justerade. Ibland kan det vara frågan om uppenbara montage och manipuleringar, men ofta är det de små små detaljerna som gör det. Lite oskärpa här, sudda lite där. Så deppa inte över din glåmiga vinternuna. Skaffa dig ett punktgrafikprogram istället.
I objektgrafiken arbetade vi med objekt och lager. I punktgrafiken rör vi oss ända nere på pixelnivå. Här ritar och målar vi med pennor och penslar, och lägger på effekter med hjälp av olika filter. Det fungerar precis som med papper och penna – på gott och ont. Ont såtillvida att när vi till exempel ritar ett streck sitter det där och kan inte tas bort med mindre än att vi suddar (eller ångrar oss direkt). Och när vi suddar i Claris Works raderas verkligen allt; kvar blir endast den vita bakgrunden. Mindre kul om det är retuschering av en befintlig bild vi arbetar med. Börja därför med att anamma den goda vanan att alltid arbeta med en kopia av orginalbilden när du manipulerar med bilder.

Specialister och mångsysslare
Liksom i alla andra sammanhang finns det en uppsjö av olika program för att jobba med punktgrafik. Enligt många heter kungen bland dem Adobe Photoshop, ett program som fullkomligt dryper av finesser och funktioner. Nu kostar också program som Photoshop en hel näve pengar, så för den glade amatörtrollaren kan det vara idé att börja någon annanstans. Varför inte börja med den trevliga lilla mångsysslaren Claris Works – du har ju förmodligen redan programmet på din dator. (Om du mot förmodan inte har det kan du trösta dig med att verktygen och funktionerna inte brukar skilja sig så mycket åt mellan olika program.)
Claris Works kan inte göra allt, men det kan ändå göra en hel del. Om du så småningom känner dig kvävd av dess begränsningar kanske det är dags att du börja se dig om efter ett mer "fullvuxet" program. Då tar du samtidigt första klivet på färden från att vara trollkarlens lärling, till att bli en fullfjädrad pixeltrollare.ë

1. Var sak har sitt format...

Vi Macanvändare är bortskämda med att datorn automatiskt väljer rätt program åt oss när vi dubbelklickar på ett dokument. Ibland händer det dock att vi vill något annat än datorn, och då gäller det att visa vems som bestämmer vart skåpet ska stå.
Claris Works klarar av att öppna alla de vanligaste bildformaten, men väljer att öppna en del format som punktgrafik (till exempel gif, jpeg, tiff), medan andra öppnas som objektgrafik (till exempel pict och psd).
Vilket format vi vill ha beror lite grann på vad vi vill göra med bilden. Generellt kan sägas att bilder manipuleras med hjälp av punkgrafik och monteras i objektgrafik.
Om nu inte datorn är tillräckligt klyftig för våra behov får vi tillgripa list och finta. För att "tvinga" en bild att öppnas som exempelvis punktgrafik kan vi öppna ett nytt tomt punkgrafikdokument, och sedan välja Arkivmenyns Sätt in bild..., så importeras bilden till vårt öppna dokument.

...även PCanvändare
När vi så småningom fixat och trixat färdigt med bilden, och ska spara den, måste vi tänka på vad den ska användas till. Bilder för olika användningsområden ska nämligen sparas i olika format.
Välj Spara som... i Arkivmenyn. En dialogruta poppar upp. Där ska vi nu döpa dokumentet, samt ange vilket format det skall sparas i. Här finns, förutom Claris eget, fyra olika bildformat att välja på: bmp, jpeg, gif och pict. Pict är Macens eget bildformat, och lämpar sig bäst Macanvändare emellan. Det är också det format som används till skrivbordsbilder, iconer och annat på Macen. PCmänniskor är inte som vi, utan har ett eget format. Det heter bmp. Gif och jpeg är universella format som fungerar lika bra på båda plattformarna, och är dessutom de format som används på webben. Ett foto sparar vi som jpeg, en illustration eller grafisk bild som gif. Att spara i Claris eget format rekommenderas inte om du tänkt dig att vidarebefordra bilden till andra användare. Det är ju inte alls säkert att de använder samma program som du. Att skicka bilder till folk som de sedan inte kan öppna gör dem bara på dåligt humör.

Nytt dokument. Skapa ett nytt dokument genom att välja en lämplig knapp i verktygspaletten. Knappen med penseln på ger ett punktgrafikdokument.

Spara som... Spara i rätt format för rätt ändamål. Jpeg och gif för webben, pict för andra Macmänniskor, och bmp för PCfolket.

 

2. Verktygen

VerktygPensel och suddgummi. Mycket är sig likt, men punktgrafikens verktygspalett kommer också med några nya bekantskaper.

[Pil] Markera och flytta objekt
[A] Skapa textfält
[Kalkyl] Skapa kalkylfält
[Pensel] Skapa punktgrafikfält
[Linjeverktyg] Gör diagonala eller raka linjer (håll ner skift när du drar för att göra spikraka streck)
[Rektangelverktyg] Rektanglar (håll ner skift när du drar för att få kvadrater)
[Verktyg för avrundade rektanglar] Rektanglar med rundade hörn (skift för kvadrater)
[Ovalverktyg] Ovaler (vill du göra cirklar håller du ner skift)
[Bågverktyg] En båge
[Polygonverktyg] Figurer bestående av vinklar och raka linjer
[Frihandsverktyg] Ritar linjer som en penna
[Bezigonverktyg] Figurer med bezierkurvor
[Verktyg för regelbundna polygoner] Slutna liksidiga polygoner
[Pipetten] Pipetten används för att ta upp färgprover
[Markeringsram] Markera ett område i bilden
[Lasso] Dra lassot runt det område du vill markera. Lassot sluts automatiskt
[Trollstaven] Med trollstaven markerar du färgområden
[Penseln] Markören förvandlas till en målarpensel
[Pennan] Med pennan ritar du
[Färgpytsen] Klicka på ett område för att fylla det med färg/mönster/textur/förtoning från färgburken
[Sprayburken] Bli grafittikonstnär med sprayburken
[Suddgummit] När man tokat sig för mycket får man sudda

[Fyllningsfärgspaletten] Ange färg, mönster, textur och förtoning på fält
[Linjefärgspaletten] Ange färg, mönster, tjocklek och ändpunkter på streck och kanter

Ok, så nu sitter du kanske och jobbar i ett objektgrafikdokument, och kommer på att du vill rita en liten figur där – utan att för den skull behöva växla till ett ritprogram, rita bilden, spara den och importera den till ditt dokument. Lätt som en plätt! Du drar bara upp en ruta med hjälp av punktgrafikverktyget, som återfinns näst längst upp till höger i verktygspaletten. I samma ögonblick genomgår verktygspaletten en metamorfos som ger dig tillgång till alla punktgrafikverktygen också. Nu är det bara att börja rita. Det är just precis detta som gör Claris Works till ett "bra program".

 

3. Bort med bakgrunden

Beroende på hur bilden är uppbyggd kan vi välja olika verktyg för att frilägga den. Har bilden en enkel enfärgad bakgrund kan vi använda trollstaven som markerar färgområden och sedan radera dem med hjälp av backstegstangenten eller Redigeramenyns Raderakommando. Är det ett foto vi ska frilägga är det inte lika enkelt. Då har vi förmodligen en bakgrund som är spräcklig i all världens färger. Ska vi radera den med hjälp av trollstaven kommer vi att få hålla på tills... tja, länge. Då lämpar sig lassot bättre.
Dra lassot runt det parti du vill ta bort. När du släpper musknappen tar lassot kortaste vägen från slutpunkt till startpunkt och bildar därigenom en sluten markering. Därför är det smart att börja en bit från konturen och gå in mot det område som ska friläggas. Tryck nu på backstegstangenten för att radera. Första vändan kan du vara ganska slarvig, lämna istället finliret till senare.
När vi frilagt bilden grovt förstorar vi den genom att klicka på den större av de två alptopparna nere i bottenlisten på fönstret. Det går också att komma direkt till 800% förstoring genom att dubbelklicka på pennan i verktygspaletten. För att komma tillbaka till normalstorlek kan vi också alltid dubbelklicka på pennan. Fråga mig inte vad pennan har med förstoring att göra, men så är det i alla fall...

Nu är det dags för finputsning. Fortsätt med lassot, eller använd radergummit för att sudda bort oönskade pixlar. (Radergummit fungerar bäst i mycket stora förstoringar.) Över huvud taget kan det vara klokt att inte bita över för stora tuggor med en gång, utan lyfta musen ofta. Och för guds skull, glöm inte att spara ofta så att inget av ditt arbete råkar gå förlorat.

Busan
Kasta lasso. Med lassot gör du en grov friläggning av bilden. Ta inte för stora bitar åt gången och lämna finliret till senare.

Softa lite bara
När vi nu frilagt har vi fått en skarpa och pixlig kant i övergången mellan bild och bakgrund. För att få en jämnare och snyggare övergång ska vi lägga på lite oskärpa.
Har vi tröttnat på allt vad bildredigering heter kan vi nu helt resolut markera hela motivet med markeringsramen och välja Blanda i Effektmenyn. Vi förlorar lite bildskärpa på köpet, men det kan det kanske var värt för att slippa ytterligare pillerijobb? (Var dock medveten om att du i och med detta tilltag också väljer bort titeln som certifierad punktkonstnär!)
Om vi ännu har mer att ge dubbelklickar vi istället på penseln i verktygspaletten. Detta kallar fram dialogrutan för Penselform (samma dialogruta finns också i menyn Tillval). Där väljer vi nu en lagom stor rund pensel och väljer Blanda i den lilla menyn. Nu målar vi med penseln precis i kanten mellan förgrund och bakgrund för att mjuka upp övergången i just detta område.

 

4. Manipulera mera

Det roligaste med punkgrafik är nog att förändra bilder till oigenkännlighet med hjälp av diverse effekter. I Claris punktgrafik finns några vi kan leka med.
Nu ska vi inte vara drastiska, utan nöjer oss med att ge lilla Busan röda ögon. Det uppnår vi genom att först dubbelklicka på penselverktyget, vilket kallar fram dialogrutan Penselform. Om vi inte hittar någon pensel som duger åt oss här, kan vi göra en egen genom att klicka på knappen Ändra. Nu kan vi skapa en pensel helt efter vårt eget tycke. Välj också Färga i den lilla menyn.
Det är faktisk bara Färga och Normal som använder sig av någon färg på penseln. Blanda använder vi för att mjuka upp skarpa övergångar mellan två färger, och Ljusare och Mörkare gör precis vad det låter som, nämligen ljusar upp och mörkar ner olika partier. Precis samma effekter kan vi applicera på större områden genom att gå via Effektmenyn.

PenselformPenselform. Här kan du förutom att välja penselform också välja olika effekter att applicera på din bild.

 

Nu väljer vi rött i fyllningsfärgspaletten och börjar måla. Färga fungerar ungefär som en lasyr. Den lägger på ett transparent lager färg som är mörkare i de mörka partierna och ljusare i de ljusa. På så vis går inget av de underliggande skuggorna och skiftningarna förlorade. Men det är endast pixlar med någon färg i som färgas. Vill vi ha större effekt kan vi försiktigt markera vissa områden med hjälp av Trollstaven, välja ut en nyans från fyllningsfärgspaletten och så välja Fyll från Effektmenyn. Vill vi få med flera färgnyanser för vi bara trollstaven över de områden vi vill måla över.
För att jämna ut och snygga till kan vi behöva använda Blanda något varv också. Testa dig fram för bästa resultat.

Blandningrutor. I verktygsfältet finns en genväg till täckande färg, genomskinlig färg, eller färg som anpassar sig till underlaget.

Spacecat. Skojiga effekter med genomskinliga färgfält, som lagts på med hjälp av polygonverktyget.

 

5. Fina rubriker

Gränsen mellan text och bild suddas ut i Claris punktgrafik. Här kan också bokstäver bli bilder. Det ger oss möjlighet att fylla dem, dra i dem och göra lite vad som helst med dem. Allt för att få fram fina rubriker, vinjetter och annat.
Öppna ett tomt punktgrafikdokument och skriv in den önskade texten. Vi väljer ihålig text från teckenstilsmenyn. På så vis kan vi fylla bokstäverna med exempelvis en förtoning. För bästa möjliga resultat gör vi fyllningen klar innan vi börjar förvränga texten.
Markera så texten med hjälp av Markeringsramen (eller använd lassot + alternativtangenten). Nu ska vi ta oss en tur till Effektmenyn för att se vad vi kan hitta för skojigt där. Perspektiv kanske? Små handtag poppar nu upp i hörnen på markeringen, och dem kan vi dra i till önskat resultat. Vi kan fortsätta och göra fler förvrängningar om vi vill, och naturligtvis kan vi också göra samma sak för en enskild bokstav.


Perspektiv. Markeringsramen får handtag i hörnen som vi kan dra i och förvränga texten.

 

Egen design. Gör dina egna etiketter med hjälp av datorn.

 

6. Bildmontage

Punktgrafikdelen i Claris Works är verkstaden där vi fixar med olika bildelement. För att montera ihop, beskära och spara bilden lämpar sig objektgrafikdelen bättre. Det är nämligen så att om vi sparar direkt från punktgrafiken sparar Claris hela sidan, vilket brukar resultera i en tom vit A4-sida med en liten plump längst upp i vänstra hörnet.
Nu var det inte riktigt det vi hade tänkt oss, så vi markerar den bit av bilden vi vill använda med markeringsramen, öppnar ett tomt objektrafikdokument och dra över den markerade delen in i det nya dokumentet. Bilder som dras in i objektgrafiken brukar få en vit bakgrund trots att vi frilagt dem. Misströsta inte – vi får bort den genom att välja rutan genomskinlig bakgrund i fyllningsfärgspaletten. Ett annat sätt att markera vår figur och ingenting därutöver är att dra lassoverktyget runt den, samtidigt som vi håller nere alternativtangenten.
Nu har vi lämnat verkstaden och hamnat i monteringshallen.
En liten grön vårdrake, som vi ritat och färglagt i ett annat punktgrafikdokument, får göra Busan sällskap. Vi lägger också till en bakgrund av något slag, kanske placerar vi figurerna i en annan bild. När allt ser snyggt och fint ut är det så dags att spara. Eftersom flera av bildelementen är foton och bilden är tänkt för webben ska den sparas som jpeg.

Snipp snapp snut – så var sagan slut.

Rödögd katt med liten grön vårdrake. Vi monterar ihop våra olika bildelement i ett objektgrafikdokument.

 

Texten var införd i MacWorld nr 4 – 1999

 


Sådär. Nu känner jag mig mycket klokare.

JA | NEJ



MacRingen Nyheter Anmäl dig Medlemmar Humor Macism Artiklar Tips & Trix Länkar Tjejmac Tjejmac Navigering

MacRingen | Nyheter | Medlemmar | Evangelism | Tips & Trix
Anmäl dig | Humor | Artiklar | Länkar | Tjejringens Macsidor
Christinas Hem


Du är besökare [an error occurred while processing this directive] sedan 7 juli 2000
Uppdaterad 2015-02-20

Kontakt

Denna sajt har inspirerats och starkt influerats av www.apple.com (ja, som den såg ut innan dom bytte design alltså)