ArtiklarVi tänker annorlunda

Artiklar

Ringring

 

Alla artiklar




Relaterade länkar...

Christinas hem
Hon som skrev.

MacWorld
Tidningen.

Konsum
Affären.

–Jag tycker inte om er potatissallad

Häromdagen var jag på Konsum och handlade. De har väldigt god grillad kyckling där. Och till grillad kyckling hör ju naturligtvis potatissallad.
När jag pratade med en av expediterna i delikatessdisken passade jag så på att påpeka att jag inte gillar den potatissallad de för. Expediten ber mig då vänta ett ögonblick, och jag ser honom försvinna bakom ett hörn.
När han kommer tillbaka har han med sig en pärm med beställningslistor. Han bläddrar i papperen och frågar vilket märke det är jag föredrar.
– Ja men då beställer vi in det vid nästa beställning, säger han medan han klottrar något på sina listor.
Förundrad går jag därifrån. Jag hade förväntat mig någon kommentar i stil med att "ja, men vi har våra regler och de kan inte ändras". Att jag sa något alls berodde på att jag någonstans hoppades att min kommentar kunde tjäna som en sådan liten droppe som ska urholka den stora stenen. Istället välkomnar han mitt önskemål och anpassar sig efter det direkt!

På ungefär samma sätt gick det till när SVT skulle släppa adventskalendern som CD-ROM.
CD-skivor säljs numera på de mest skilda ställen såsom livsmedelsbutiker och bensinstationer. Inköparna där är ofta väldigt omedvetna om skillnaderna mellan Mac och PC, och ställer därför inga krav på sina leverantörer. Tillverkarna i sin tur producerar helst det som är billigast och enklast för dem, det vill säga produkter anpassade för den stora PC-marknaden.
Årets adventskalender gjordes på CD-ROM – för PC. Det var helt enkelt ingen på SVT som tänkte på att det finns en massa Mac-användare därute som också vill leka till jul. För dem var Mac-marknaden marginaliserad till ett ovidkommande intet.

Nu finns ändå adventskalendern på CD för både Mac och PC. Att så sker beror enbart på att en massa Mac-ägare tog bladet från munnen och sa ifrån.
När det kom ut att allas vår kära adventskalender bara skulle bli tillgänglig på CD för PC-användarna uppstod en mailstorm som slog TV-folket med häpnad. De blev helt överväldigade av Mac-användarnas engagemang, och satte genast till alla klutar för att hinna porta kalendern till Mac i tid till lanseringen.

För så fungerar världen, och det kan vara ett faktum värt att lägga på minnet. Om inte vi som konsumenter kommer med några önskemål och säger vad vi tycker försvinner snart all valfrihet. Då gör producenterna bara det som är enklast och billigast för dem. Om vi istället talar om vad det är vi vill ha så är utsikterna goda att vi faktiskt får det också.
Vare sig det gäller datorer eller potatissallad.

Christina Svensson

Texten var införd i MacWorld nr 11 – 1998

 


Sådär. Nu känner jag mig mycket klokare.

JA | NEJ



MacRingen Nyheter Anmäl dig Medlemmar Humor Macism Artiklar Tips & Trix Länkar Tjejmac Tjejmac Navigering

MacRingen | Nyheter | Medlemmar | Evangelism | Tips & Trix
Anmäl dig | Humor | Artiklar | Länkar | Tjejringens Macsidor
Christinas Hem


Du är besökare [an error occurred while processing this directive] sedan 7 juli 2000
Uppdaterad 2015-02-20

Kontakt

Denna sajt har inspirerats och starkt influerats av www.apple.com (ja, som den såg ut innan dom bytte design alltså)