ArtiklarVi tänker annorlunda

Artiklar

Ringring

 

Alla artiklar




Relaterade länkar...

Christinas hem
Hon som skrev.

Microdatorn
Tidningen.

Alta Vista

Lycos

Dejanews

Hitta vägen till webbens okända guldgruva

När vi talar om Internet tänker vi oftast på webben. Men Internet har också en annan stor, men ändå rätt okänd sida, nämligen Usenet News (Nyhetsgrupper). Usenet kan kännas svåröverblickbart för en nykomling, men lär man sig bara söka på rätt sätt har man här fått tillgång till en outsinlig källa till kunskap.

Christina Svensson

Ska du åka till Indonesien och behöver restips? Vill du veta hur man sköter den nya akvariefisken? Eller kanske få reda på alla trixen till det nya spelet? Oavsett vad du är intresserad av finns det nästan alltid människor som diskuterar just det ämnet någonstans på Usenet.
Usenet News består helt enkelt av samtalande människor som postar inlägg i olika grupper, uppdelade i intresseområden. Hela Usenet är uppbyggt i en strikt hierarkisk struktur med toppkategorier som till exempel comp. (computer) och alt. (alternativ) som sedan förgrenar sig ner till mindre, mer precisa kategorier. Usenet innehåller mer än 18 000 nyhetsgrupper. Det är svårt att ange någon exakt siffra eftersom nya grupper startar hela tiden och gamla försvinner.

Svaret kommer nu – eller senare
Att söka i Usenet News är lite annorlunda mot att söka på webben. Eftersom Usenet består av sina samtalande deltagare, är innehållet också ständigt föränderligt. Här handlar det inte så mycket om att hitta just den sida där den sökta informationen finns, utan mer om att hitta den grupp där det ämnesområde man är intresserad av diskuteras. Kanske finner du svaret direkt, eller så kanske du hittat en nyhetsgrupp som stämmer med dina intressen och som du väljer att prenumerera på. För även om du inte hittar något svar nu kan det ju komma upp senare, eller så kan du ställa en direkt fråga till deltagarna på nyhetsgruppen. Ett tips i sammanhanget kan vara att lyssna in gruppen en tid först så du ser hurdan miljön är innan du börjar posta själv.

Många av de stora söktjänsterna tillhandahåller sökningar i Usenet. Alta Vista har egna arkiv för Usenet, medan Lycos använder sig av Dejanews tjänster. Dejanews är den största (och bästa) söktjänsten för Usenet. Faktiskt är det så att många av de stora söktjänsterna använder sig av just Dejanews arkiv när det gäller Usenet, istället för att indexera egna arkiv. Därför ska vi i detta avsnitt av sökskolan också ta oss en titt direkt på Dejanews. Polarserch har ingen funktion för sökning i Usenet och faller därmed bort i denna genomgång.

Alta Vista, http://www.altavista.com
På Alta Vista är det lätt att börja söka. Du ramlar rakt på sökrutan, och det enda du behöver tänka på är att ställa om den lilla menyn från The Web till Usenet. Vi behöver inte bry oss om att söka på något speciellt språk. Alta Vista verkar inte lida av några språkbarriärer när det gäller sökningar i Usenet.
Vi är intresserade av att läsa mer om färgreducering av giffar i Photoshop, så vi börjar med att göra en inledande sökning på "gif". Det blev 74 000 träffar.
När vi gör en sökningen i Usenet kan vi inte använda oss av funktionen Refine. Istället går vi direkt över till Advanced search. Vi lägger till några sökbegrepp enligt de principer vi lärt oss tidigare i sökskolan, och skriver photoshop AND col*r AND gif. Resultatet blir över 3 000 träffar, vilket fortfarande känns i mesta laget. Men vi kan ändå kasta ett öga på vilka nyhetsgrupper det är som kommer upp, för att se hur väl de motsvarar våra önskemål.
Vi kan konstatera att de grupper som dominerar börjar alla på comp. Det finns en del som heter misc.jobs och news.admin och dem är vi inte så intresserade av i det här fallet.
Det kan vara svårt att förstå vad alla de kryptiska gruppnamnen betyder, titta i rutan Toppkategorier för en liten vägledning.
Vi kan nu välja att lägga till fler, eller andra sökbegrepp, använda oss av funktionen ranking, eller att söka i ett begränsat tidsintervall. Ranking innebär att vi kan lägga till extraord, och de inlägg som innehåller även dessa ord kommer då att visa sig överst på listan.
Genom att gå in i preferences och kryssa för Detailed View får vi se de första raderna i varje inlägg, vilket kan vara en god hjälp.

I Alta Vista finns en del specialfunktioner för avancerade sökningar i Usenet News. Man kan använda vissa nyckelord i sökfältet och på så vis begränsa sin sökning:
from:namn@adress.domän hittar artiklar skrivna av någon med denna e-mailadress.
subject:"text" hittar alla artiklar med detta ord i rubrikraden.
newsgroups:groupname hittar alla artiklar i en specifik nyhetsgrupp.
summary:text hittar alla artiklar med detta ord i summary-fältet.
keywords:text hittar alla artiklar med detta ord ibland sina nyckelord.
Vi väljer att ytterligare specificera vår sökning med newsgroups:comp vilket står för computer, (glöm inte att skriva AND emellan). Vi begränsar oss också till de närmaste veckorna. Tiden anges här i formen datum/månad/år.
På söksidan har vi nu våra inlägg. De är numrerade och framför varje inlägg står några bokstäver.
P betyder att du öppnar inlägget i ett nytt fönster. (Genom att klicka på inläggets namn kommer det upp i samma fönster.)
L innebär att du hämtar hem inlägget till din dator med ditt newsprogram.
B hämtar hem de eventuella bilder/program som bifogats inlägget.
Därefter kommer så datum, inläggets rubrik och till vilken nyhtetsgrupp det postats. Sist men inte minst den klickbara e-mailadressen till skribenten ifråga.
Vi klickar på P varvid ett nytt fönster öppnas och vi kan läsa inlägget i sin helhet. Längst ner på sidhuvudet står Referense med olika antal numrerade länkar. Där kan vi följa inlägget bakåt i tiden. Här finns också en klickbar länk som tar oss direkt till nyhetsgruppen ifråga via vår newsläsare.

Lycos, http://www.lycos.com
På Lycos finns betydligt fler sökdatabaser än hos Alta Vista. Vi vill söka i Usenet och får då välja Message Boards, i menyn. Vi använder samma teknik som tidigare och börjar med att söka på gif. Resultatet blir cirka 12 000 träffar. Lycos (det vill säga Dejanews) har genomgående ett mindre antal träffar än Alta Vista. Det beror på att Alta Vista har indexerat inlägg ända från1986, medan Dejanews indexerat sedan 1995.
Vi bläddrar ner oss på sidan och kommer till ett formulär för ny sökning, där vi lägger in våra övriga sökord. Här har man av någon outgrundlig anledning bytt ut Message Boards mot Discussion Groups. Enligt principen kärt barn har många namn, kanske. Nu fick vi 179 träffar.
Sökningen presenteras på ungefär samma sätt som hos Alta Vista: datum, titel, nyhetsgrupp och skribent. Här är det dock bara inläggets titel som är klickbart och tar oss till inlägget ifråga.
Väl komna så lång öppnar sig lite nya möjligheter. Nu kan vi följa det valda inlägget både framåt och bakåt i tiden. Vi kan också se hela tråden med alla inlägg som postats i ämnet genom att välja View Thread till höger. Klickar vi på Author Profile får vi se samtliga inlägg skribenten har postat till olika nyhetsgrupper. Vi kan också posta ett mail till skribenten, bokmärka sidan eller se inlägget i ren textform. Lycos ger oss dock ingen möjlighet att gå direkt till nyhetsgruppen, vilket ju kan kännas som lite snopet.

Och här kommer vi inte längre... Vi har inga avancerade funktioner och har alltså ingen möjlighet att förfina vår sökning ytterligare genom att söka på olika nyhetsgrupper eller inom olika tidsintervall. Att gå in på Lycos Advanced Search är ganska meningslöst eftersom den är helt anpassad för webbsökningar. Trots att Lycos använder sig av Dejanews databas saknas här många av de finesser vi hittar hos Dejanews (och som även finns hos Alta Vista). Hos Lycos har man bara tillgång till ett mindre antal sökkriterier och kan bara söka efter inlägg som innehåller vissa ord. Ofta kan det räcka till, men för att få bättre sökningar på vår fråga beger vi oss istället direkt till Dejanews.

Dejanews, http://www.dejanews.com
Detta är den verkliga porten till Usenet. Här indexeras samtliga Usenetinlägg och har så gjorts sedan mars 1995 (om man inte skrivit "x-no-archive:yes" som första mening i sitt inlägg vill säga). Man planerar också att lägga in material ända från 1979 då Usenet startade. Alta Vista har således indexerat en längre tidsrymd och har därmed större arkiv, men som i många andra sammanhang – storleken är inte allt. Dejanews försvarar sin ställning som bästa söktjänst för Usenet genom att, förutom att erbjuda mycket avancerade sökningar, också tillhandahålla en mängd funktioner som du kan ha god nytta där du nu står, på tröskeln till Usenet.
Dejanews kan nämligen användas till annat än att göra rena sökningar. Vi kan till exempel gå in i Interest Finder för att se vilka nyhetsgrupper som tar upp det ämne du är intresserad av. Eller klicka på Browse Groups för att utforska de olika nyhetsgrupperna utifrån deras hierarkiska struktur. Här får vi också lära oss lite mer om hur de är uppbyggda. Vi kan också posta inlägg direkt till någon nyhetsgrupp utan att behöva gå via en newsläsare.
Vi välkomnas direkt av en sökruta, och blir tillfrågade om vilket arkiv vi vill söka i. Det finns fyra alternativ; standard, som innehåller allt utom jobs och adult, complete, som innehåller allt, adult, som innehåller artiklar av explicit sexuell natur och slutligen jobs som innehåller artiklar relaterade till jobb och arbetsmarknad.
Vi börjar med gif och får upp drygt 12 000 artiklar. Vi lägger till de övriga sökorden och får upp 179 artiklar – inte helt oväntat är det samma antal svar, uppställda på samma sätt som i Lycos-sökningen. Vi kan redan här konstatera att många av söksvaren härrör från en nyhetsgrupp som heter comp.grahpics.apps.photoshop, vilket faktiskt verkar vara precis vad vi söker.
Nu går vi vidare till Power Search som är en av länkarna till höger om sökrutan för att förfina sökningen ytterligare.
Här hittar vi ungefär samma finesser som hos Alta Vista, men uppställda mycket pedagogiskt med en exempelrad under varje ruta.
Här kan vi ange hur många svar vi vill ha på varje sida, välja om vi vill ha våra söksvar kortfattat (concise), detaljerat (detailed) eller ordnade i hierarkisk struktur efter trådarna (threaded). Vi kan också välja att sortera våra svar efter källa, datum, nyhetsgrupp, rubrik, eller skribent.
Till höger finner vi olika rutor för att skriva in specifika nyhetsgrupper, någon speciell skribent (endast e-mailadressen), ett speciellt ämne, eller vilket tidsintervall vi vill söka i.
Vi väljer nyhetsgruppen om Photoshop, och inlägg postade den senaste veckan. Nu är vi nere i mer behagliga 22 inlägg, vilket kan vara lagom att bläddra sig igenom för att få ett hum om vad som talas om i just den nyhetsgruppen.
När vi går in på ett inlägg är det uppställt som hos Lycos plus ytterligare några alternativ. Här kan vi gå direkt till den valda nyhetsgruppen i vårt newsläsare. Och – här kommer en av Dejanews stora finesser – vi kan också posta ett inlägg till nyhetsgruppen direkt här ifrån Dejanews.
Men det behöver vi inte göra i detta fall. Faktum är att vi hittar en utmärkt förklaring på vår fråga redan i det första inlägget vi läser.
Nöjda och belåtna kan vi återgå till Photoshop och reducera antalet färger i giffarna till hemsidan så de blir så små så små.ë

----

Några av toppkategorierna i Usenet:
Alt (Alternative) Alternativt och kontroversiellt. Sex.
Bionet (Biology net) Biologer från hela världen, förena er.
Biz (Business) Affärer.
Cern De uppfann webben.
Comp (Computers) Datorer och allt vad därtill hör.
Gnu Mer godis för tekniknerdar.
Info (information) Mailinglistor sparar ofta alla inlägg på Usenet. Här finns dom.
Linux Ett annat operativsystem.
Microsoft (Microsoft) Pyttemjuks egen.
Misc (Miscellaneous) Blandat. Allt som inte passar in någon annanstans.
News Nyheter och frågor och svar. Instruktioner för nybörjare.
Newusers Usenet förklarar sig självt.
Rec (Recreation) Konst, sport, hobbies, rekreation.
Schl (school) Om skola. För lärare, elever och andra.
Sci (Scientific) Vetenskap.
Soc (Society) Sociala frågor och kommunikation.
Swnet Regional grupp för Sverige och svenskar.
Talk Debatter och långa diskussioner.

Texten var införd i Microdatorn nr 9 – 1998

 


Sådär. Nu känner jag mig mycket klokare.

JA | NEJ



MacRingen Nyheter Anmäl dig Medlemmar Humor Macism Artiklar Tips & Trix Länkar Tjejmac Tjejmac Navigering

MacRingen | Nyheter | Medlemmar | Evangelism | Tips & Trix
Anmäl dig | Humor | Artiklar | Länkar | Tjejringens Macsidor
Christinas Hem


Du är besökare [an error occurred while processing this directive] sedan 7 juli 2000
Uppdaterad 2015-02-20

Kontakt

Denna sajt har inspirerats och starkt influerats av www.apple.com (ja, som den såg ut innan dom bytte design alltså)