ArtiklarVi tänker annorlunda

Artiklar

Ringring

 

Alla artiklar




Relaterade länkar...

Christinas hem
Hon som skrev.

MacWorld
Tidningen.

Svenska Apple
Här finns hjälplänkar

MacSverige
MUGar, listor med mera

HJÄLP – vad gör jag nu?

Så får du hjälp när din Mac krånglar – och det behöver inte kosta skjortan

Christina Svensson

Det finns ingenting som är så frustrerande för en inbiten användare som när datorn trilskas. Man kan ofta inte sova, inte äta, inte fungera normalt eftersom alla tankar är fokuserade på den fördömda maskinen.
Men, som tur är, finns alltid hjälp att få. Grejen är bara att veta vart man ska vända sig.

Du eller datorn?
Till att börja med ska vi kontstatera om det är du eller datorn som har problem. Har du precis köpt din allra första Mac och undrar hur du sätter på den är det du som har problem. Likaså om du har ett nytt program som du inte fattar halvsju av.
Ett hett tips som man aldrig blir för gammal för är att börja med handboken. I de handböcker som följer med programmen kan man hitta mycket matnyttigt.
Den av många förbisedda hjälpfunktionen Apple Hjälp i menyraden kan också ge dig lösningar på många problem i de olika programmen.

Mjukt eller hårt?
Innan du ringer Apple Support och ylar rakt ut ska du sätta dig ner och ta tio djupa andetag. Gå ifrån en stund för att lugna nervera och klara hjärnan.
Först ska vi klara ut om det är hårdvaru- eller mjukvarurelaterat. Kolla i handboken! Här finns de grundläggande felsökningsvägarna, som att starta utan tillägg, bygga om skrivbordet, nollställa parameterminnet (zappa pramm), kolla att alla kontakter sitter i, kolla externa enheter och så vidare.
Fungerar datorn när utan tillägg kan vi konstatera att det förmodligen var ett nytt tillägg som orsakat problemet (den utan tvekan vanligaste felkällan). Fungerar inte det kan du prova med att starta från en extern enhet. Fungerar inte heller det kan det var fel på hårdvaran.
Om datorn bara beter sig märkligt i största allmänhet kan du dock räkna med att det är ett mjukvarufel. Generellt kan sägas att 90–95% av alla fel är mjukvarurelaterade. Om du till exempel får olika felmeddelanden om systemfel är det med all säkerhet ett mjukvarufel. Men ingen regel utan undantag (se rutan Problembarn).
Så tänk dig för två gånger innan du ger dig iväg till ett serviceställe med din sprillans nya dator – dylika eskapader kan visa sig bli mycket kostsamma (se intervju med Tove Persson).

Föreningsmänniska eller ensamvarg?
Sitter du och svär över knasiga versionskonflikter, strul i systemmappen och problem med konfliktande tillägg, kan svaren ofta hittas på Internet. Där finns mailinglistor, newsgroups, sajter med tips och problemlösning.
Är det något program som strular kan du kolla på programtillverkarens hemsida, ofta med adress "www.företagsnamnet.com". Sajter som till exempel MacFixit tar upp de olika konflikter du kan råka ut för när du uppgraderat till en ny programversion. (se rutan Adresser).
Om du däremot står totalt frågande inför problemet, och det kanske är av mer handgriplig art, kan en an användarförening vara den rätta lösningen.
Kolla vilken som är din närmaste förening i MUGlistan på sid•••••••••.

Proffesionell hjälp
Har du spräckt skärmen eller om en kontakt har lossnat från fästet är det inte så mycket att fundera på – forsla datorn till ditt närmaste serviceställe för omplåstring.
Är din Mac däremot sprillans ny och du är ovan ska du passa på att utnyttja de 90 dagar av fri support som Apple erbjuder genom Apple Assistans.

Det är inte enkelt
I datorernas värld finns det sällan några raka svar. Nästan alltid är det frågan om en process av trial and error för att konstatera vad de olika problemen beror på. Och det som skiljer en Mac-guru från dig och mig är ofta bara en viss felsökningsmetodik, och en hum om var man söker de rätta svaren.
Så nästa gång du får problem – slit inte ditt hår i vanmakt – var metodisk, så ska du se att du snart kan fungera som din egen guru.ë

 Texten var införd i MacWorld nr 4 – 1998

 


Sådär. Nu känner jag mig mycket klokare.

JA | NEJ



MacRingen Nyheter Anmäl dig Medlemmar Humor Macism Artiklar Tips & Trix Länkar Tjejmac Tjejmac Navigering

MacRingen | Nyheter | Medlemmar | Evangelism | Tips & Trix
Anmäl dig | Humor | Artiklar | Länkar | Tjejringens Macsidor
Christinas Hem


Du är besökare [an error occurred while processing this directive] sedan 7 juli 2000
Uppdaterad 2015-02-20

Kontakt

Denna sajt har inspirerats och starkt influerats av www.apple.com (ja, som den såg ut innan dom bytte design alltså)