ArtiklarVi tänker annorlunda

Artiklar

Ringring

 

Alla artiklar




Relaterade länkar...

Christinas hem
Hon som skrev.

MacWorld
Tidningen.

ICQ
Den offeciella.

Gerrys ICQ
Gerry har gjort en ICQ-klon som funkar mycket bättre för oss Macanvändare.

Tips & Trix
Läs mer om ICQ på Tips & Trix-sidan

Partyprogrammet nummer ett

ICQ
Funktion
: Kommunikationsverktyg. Tillverkare: Miralbilis Leverantör: www.mirabilis.com Pris: gratis beta Fördelar: Lätt, smidigt, användbart. Nackdelar: Buggigt, inte lika utvecklat som på PC.
Prisvärde: 4

Ladda med önskat dryckjom och alla andra, för dig nödvändiga, partytillbehör framför datorn. Sätt på den älskade burken och koppla upp dig mot internet. Starta programmet ICQ och börja mingla.
Inga barnvaktsproblem, inget gräl om vilka snacks som är bäst, inga rökare som blir utkörda på balkongen. Det är bara du och datorn — och ändå är alla dina vänner med också.
Det enda som krävs är att du bestämt dag och tid med alla dina nätanslutna vänner för att göra verklighet av den virtuella festen. Och det är alls ingen utopi. ICQ-partyn förekommer verkligen i verkligheten.
Vad som gör det hela möjligt är shareware-programmet ICQ från Mirabilis (ICQ är en förkortning och förvanskning av engelskans ”I seek You”). Programmet ger dig möjlighet att hålla reda på när dina nätanslutna kompisar som har ICQ installerat. När de loggar upp på nätet poppar de också upp ”online” i den lilla palett programmet lägger på ditt skrivbord. Då kan ni skicka små meddelanden till varandra, nästan som i ett chat.
Än så länge är det bara PC-användarna som kan chatta på riktigt. De har haft tillgång till ICQ länge, medan det för Mac än så länge bara är i beta-test-stadiet. PC-människorna kan i dagsläget chatta på riktigt, se historik på de meddelanden som skickas och en hel del annat (som jag som trogen Mac-användare bara hört ryktas om på nätet). Förhoppningsvis kommer den mycket efterlängtade Mac-versionen också att innehålla fler och fler finesser ju längre fram i versionsnummerserien vi kommer. Än så länge får vi nöja oss med att skicka meddelanden och url-er. Men vi kan också skicka e-mail och gå direkt till polarens hemsida via ICQ-paletten.
För dig som velat prata direkt med vänner över internet har det tidigare varit ICR-program som gällt (Inter Relay Chat). Men ICQ har snabbt blivit det dominerande chat-programmet på nätet, trots att det som sagt ännu bara finns som beta.
Det fungerar inte perfekt, det måste erkännas, det hänger sig ibland, och stänger ner sig ibland. Men för det mesta fungerar det dock smärtfritt. Och då är det ett rent strålande litet program. Du ska dock inte förvänta dig att det ska komma en massa roliga människor och vilja prata med dig bara för att du har installerat ICQ. Du måste träffa dem först. Det kan du bland annat göra på Mirabilis hemsida, dit du kan gå för att socialisera. Där finns det anslagstavlor och olika diskussionsgrupper för olika intresseområden.
ICQ största fördel är dock att det är ett utmärkt sätt att hålla reda på de vänner du redan har (och som aldrig kommer fram på telefonen eftersom du alltid sitter uppkopplad), och fördjupa kontakten med nya vänner du träffat på nätet. Man kan till och med återfinna gamla förlorade vänner via ICQ, hälsar min kollega, som just hittat en gammal barndomskamrat via ICQ.‘

Christina Svensson

Texten var införd i MacWorld nr 11 — 1997

 


Sådär. Nu känner jag mig mycket klokare.

JA | NEJ



MacRingen Nyheter Anmäl dig Medlemmar Humor Macism Artiklar Tips & Trix Länkar Tjejmac Tjejmac Navigering

MacRingen | Nyheter | Medlemmar | Evangelism | Tips & Trix
Anmäl dig | Humor | Artiklar | Länkar | Tjejringens Macsidor
Christinas Hem


Uppdaterad 2015-02-20

Kontakt

Denna sajt har inspirerats och starkt influerats av www.apple.com (ja, som den såg ut innan dom bytte design alltså)