ArtiklarVi tänker annorlunda

Artiklar

Ringring

 

Alla artiklar




 

iCash

Funktion: Ekonomiprogram för hemanvändare och mindre företag.

Tillverkare: MaxProg

Pris: iBiz 24.90 dollar

Systemkrav: Mac OS X, Mac OS 8-9.

Fördelar: Snyggt, trevligt, enkelt, lättillgänglig. På svenska. Ett ekonomiprogram som kan användas av såväl noviser som proffs, för såväl hemekonomin som den lilla firman.

Nackdelar: Något segt, särskilt vid uppdatering av databasen. Ingen kategori för Eget kapital – den får man skapa själv.

Betyg: 8

 

 

 

 

 

iCash – plånbokens bästa vän

iCash är ett program för dig som vill hålla ordning på inkomster och utgifter, vare sig du bara vill få kontroll på hushållskassan, eller om du behöver ett enkelt bokföringsprogram.

Alla hanterar vi pengar, och många av oss vill ha koll på ekonomin, vare sig det gäller hemekonomin, hobbyverksamheten, eller den enskilda firman. Problemet är att hitta ett program att göra det i.

Ett kommersiellt bokföringsprogram innehåller alla möjliga funktioner men kräver både bokföringskunskap och pengar, och lämpar sig mindre bra för att sköta hemekonomin.
Det finns en uppsjö mer eller mindre kufiska ekonomiprogram på sharewaremarknaden där du ska lägga pengar i olika påsar och liknande. Det finns ett och annat rent bokföringsprogram, men de är oftast anpassade för den amerikanska marknaden och passar dåligt här hos oss.
iCash är egentligen bara en utveckling av de enklare ”lägg i rätt påse”-programmen, men är uppbyggt och fungerar som ett riktigt bokföringsprogram. Här finns konton indelade i kategorier, och det hela går ut på att flytta pengar mellan dessa konton.

När du öppnar ett nytt dokument får du välja en fördefinierad kontoplan för företagande eller hemmabruk. Eller lägga upp egna konton och kategorier. Du bestämmer själv vad alla konton ska heta och hur de ska kategoriseras. Det går även att importera komma-, eller tabbseparerade kontoplaner, kategorier och transaktioner.
Det enda som är låst i programmet är de olika kontoslagen. Här finns tillgångar och skulder i avdelningen Balanskonton, samt inkomster och utgifter i avdelningen Resultatkonton. Allt enligt bokföringsboken. Det enda som saknas är Eget kapital. Kanske en anpassning för att inte förvirra hemanvändare som inte vet vad det är? Vill du använda iCash till bokföring får du själv lägga till det som en kategori bland skulderna. Och det kan man ju göra.

Skillnaden mot klassisk bokföring kommer när du ska skapa en transaktion. Istället för att använda dubbel italiensk bokföring med debet och kredit har iCash valt en enklare metod, med avsändarkonto och mottagarkonto.
Eftersom iCash i grunden är ett hemanvändarprogram finns bara utrymme för en post per transaktion. För att räkna med nettobelopp och moms, eller göra flera konteringar, gör du istället flera transaktioner och grupperar dem, vilket fungerar bra.

Transaktionerna går att stämma av, och markeras därmed som låsta, men till skillnad från ett kommersiellt ekonomiprogram kan även avstämda transaktioner låsas upp och ändras.
Det som gör att iCash ändå känns som ett ”riktigt” bokföringsprogram är rapporterna. Här finns både Resultaträkning och Balansrapport – oumbärliga verktyg vid bokslut och för var och en som vill skaffa sig överblick över sin verksamhet. Dessutom finns en statistikfunktion där du kan jämföra olika tidsperioder.

MacWorlds köpråd:
Den som förväntar sig ett fullfjädrat bokföringsprogram kommer att bli besviken.
För den som behöver ett enkelt program för sin ekonomi, som kan användas av hela familjen och som dessutom fungerar som bokföringsprogram kan iCash vara precis rätt. Här kan den som inte kan bokföring till och med lära dig lite om hur klassisk bokföring är uppbyggd och fungerar.
Ett program för alla möjliga behov, i all sin enkelhet. Och dessutom i så snygg förpackning!


Ekonomi i balans. Det finns många sharewareutvecklare som bygger ekonomiprogram. Det är inte lika många som kan någonting om bokföring. iCash är undantaget som bekräftar regeln.


iBiz
Bokföring ”for dummies”. Ta pengar från ett konto och flytta dem till ett annat, utan att använda varken debet eller kredit. Här visas transaktionerna månad för månad.
Lägg märke till de söta pluttarna som markerar olika typer av transaktioner.


iBiz
Den som söker finner. I alla fall i iCash. Här finns en omfattande sökfunktion där du kan kombinera olika kriterier i sökningen.

Christina Svensson som fallar pladask för ett snyggt utseende, och plötsligt tycker bokföring är riktigt roligt.

Texten var införd i MacWorld nr 1 — 2005

 


Sådär. Nu känner jag mig mycket klokare.

JA | NEJ



MacRingen Nyheter Anmäl dig Medlemmar Humor Macism Artiklar Tips & Trix Länkar Tjejmac Tjejmac Navigering

MacRingen | Nyheter | Medlemmar | Evangelism | Tips & Trix
Anmäl dig | Humor | Artiklar | Länkar | Tjejringens Macsidor
Christinas Hem


Uppdaterad 2015-02-20

Kontakt

Denna sajt har inspirerats och starkt influerats av www.apple.com (ja, som den såg ut innan dom bytte design alltså)