ArtiklarVi tänker annorlunda

Artiklar

Ringring

 

Alla artiklar




Relaterade länkar...

Christinas hem
Hon som skrev.

MacWorld
Tidningen.

Astroversum
Astrologen.

Apple-History
Läs mer om Apples historia.

Himlakropparna hade rätt

I fjol vid den här tiden lät vi en astrolog ställa Apples horoskop. Nu blickar vi bakåt – hur gick det? Och hur ska det gå i fortsättningen?

För ett år sedan såg det rätt skakigt ut för Apple. Många spekulerade i om företaget över huvud taget skulle överleva ett år till. Vi lät då astrologen Erik Hesser ta sig en titt i stjärnorna för att se vad de hade att säga om saken. Då tyckte vi att han nästan var osannorlikt optimistisk i sina förutsägelser. Men såhär ett år senare kan vi konstatera att det mesta faktiskt slog in!
Så vi låter återigen frågan gå till Erik Hesser. Hur ska det gå för Apple i fortsättningen? Och håll i er nu – han är lika optimistisk fortfarande...

21 år och vuxen
För ett år sedan talade börsanalytikerna om Apple som ett högriskföretag med osäker framtid. Det kunde gå bra, men det kunde också gå riktigt dåligt. Många oroade sig över företagets brist på riktning, brist på vinst, och brist på VD.
Erik Hesser gav oss en något annorlunda bild. Han beskrev Apple som ett idealistiskt och visionärt företag med dåligt självförtroende och svårigheter att nå ut med sina idéer. Något som började vända redan sommaren -97, då företaget gick in i en expansionsfas vi ännu ej sett slutet av.
Apple skulle också komma att genomgå sin 21-årskris under våren -98. För Apples del innebar det att man måste bli mer konstruktiva och rationella.

Nu vet vi att företaget har överlevt, och det med den äran. Man går med stadig vinst för första gången på länge, och Apple ses återigen som ett innovativt och nydanande företag. Äntligen har man också börjat få ordning på det praktiska, som till exempel att hålla sina kostnader och sina leveranser. Olyckskorparna från förra året har tystnat och börskursen stiger.
Den enda oklarheten i horoskopet är egentligen den stora nyhet som utlovades inom 1–1,5 år. Var det Imac? Visst är den söt – men räcker den verkligen för att rädda Apple?
– Imac är bara början, säger Erik, som menar att vi ännu bara sett en försmak av vad som komma skall.

Steve och Apple är oskiljaktiga
Det går inte att tala om Apple utan att samtidigt tala om Steve Jobs. När vi jämför horoskopen finner vi också att ett starkt partnerskap dem emellan tog sin början sommaren -97. Det tycks som om det som är bra för Steve också är bra för Apple och tvärtom.
Steve Jobs är, enligt Erik, en man med en förmåga att – just det – tänka annorlunda. Också han fick 1998 utmålat som ett år av medvind, personlig expansion, framgång och erkännande, speciellt efter februari -98. Erik trodde att Steve Jobs skulle komma att leda Apple även i fortsättningen.

I backspegeln kan vi nu konstatera att Steve Jobs har återtagit rollen som företagssymbol. Han är ännu tillförordnad VD, och har bara känslomässiga kopplingar till företaget, men det tycks inte längre besvära någon nämnvärt.

1999
Det som sker nu är att Uranus (nytänkande, plötsliga genombrott) är på väg mot Steves Merkurius (tankar, idéer).
– Steve befinner sig i en intensiv idékläckningstid just nu, och får en massa geniala idéer, säger Erik.
Steves MC-punkt (karriär och yrkesliv) får sig också en släng av Uranus nytänkarslev. Planeten var där och petade redan i våras och intensifierar sin bearbetning nu i vinter. Därefter fortsätter Pluto (djupgående, varaktiga förändringar) arbetet.
– Det kan bara betyda en djupgående transformation av yrkesidentiteten, hävdar Erik självsäkert. Steve kommer att göra en del omprioriteringar i sitt liv, där han fokuserar mer på just detta med att kläcka och förädla idéer.
– Det är riktigt stora saker i görningen här. De, med all säkerhet revolutionerande och gränsöverskridande, idéer Steve får nu kommer att leda till färdiga resultat hösten/vintern 2001 och 2002. Det handlar om något som kommer att få stora återverkningar inom hela datavärlden, säger Erik Hesser.

Apple i stark medvind
De tre långsamma planeterna Jupiter (expansion, tur), Uranus (plötsliga genombrott) och Pluto (djupgående förändringar) aktiverar nu Apples Sol, Merkurius (kärnan i Apples identitet) och MC (karriär och yrkesmässig framgång). Det betyder att Apple våren -99 går in i en mycket kraftig expansionsfas. Detta blir en tid då man tar ett stort kliv framåt förbi sina egna komplex av dåligt självförtroende och svårighet att nå ut.
– Det genombrott jag talade om för ett år sedan är bara början, säger Erik. Nu när vi också tagit hänsyn till företagets födelsetid (kl. 12.00), kan vi konstatera att processen blir mer omfattande och av större dignitet än jag först såg.
Den enda molnet vid horisonten är en Saturnusaspekt (ordning, struktur) som talar om behovet av god organisation och administrativa rutiner.
Stjärnorna visar att det dräller av goda idéer och stor kreativitet, men att man måste förbereda sig rent praktiskt för den förestående expansionen. Det räcker inte med att bara producera fantastiska produkter, man måste kunna leverera dem också.
– Detta torde vara angenäma problem för varje företag, säger Erik, som menar att risken att stupa på detta är väldigt liten.

Detta låter ju (återigen) nästan löjligt positivt. Finns det då verkligen ingen liten sten som kan stjälpa vagnen? Men Erik är mycket bestämd när han sammanfattar:
– Tre viktiga himlakroppar började i våras, och fortsätter nu i vinter att säga "Nu djävlar ska vi blåsa upp det här till något riktigt stort", medan en springer efter och ropar "Tänk på att vi måste organisera för det också".ë

Christina Svensson

 

Detta har hänt:
December 1996
Apple köper Next.
Steve Jobs kommer tillbaka till företaget som rådgivare

Juli 1997
Gil Amelio får sparken som VD och Steve Jobs tar rodret

Hösten 1997
Arbetet med Imac påbörjas

Våren 1998
Apple börjar gå med vinst
Det blir allmänt accepterat att Steve Jobs fortsätter som tillförordnad VD

Sommaren 1998
Imac lanseras

Hösten 1998
Apple är det mest snabbväxande datorföretaget
Apple håller (ännu) alla leveranser av Imacar

Texten var införd i MacWorld nr 11 – 1998

 


Sådär. Nu känner jag mig mycket klokare.

JA | NEJ



MacRingen Nyheter Anmäl dig Medlemmar Humor Macism Artiklar Tips & Trix Länkar Tjejmac Tjejmac Navigering

MacRingen | Nyheter | Medlemmar | Evangelism | Tips & Trix
Anmäl dig | Humor | Artiklar | Länkar | Tjejringens Macsidor
Christinas Hem


Du är besökare [an error occurred while processing this directive] sedan 7 juli 2000
Uppdaterad 2015-02-20

Kontakt

Denna sajt har inspirerats och starkt influerats av www.apple.com (ja, som den såg ut innan dom bytte design alltså)