CS

CS Kalenderfiler 2024

Nu är ALLA kalenderfilerna klara och finns för nedladdning här nedan! Hipp hipp hurra! :-D
Nytt för i år: Nu finns även ny- och fullmånes astrologiska och astronomiska (siderska) position på stjärnhimlen! :-)

Hjälp mig fortsätta hålla ångan uppe för det här projektet genom att sprider länken till DENNA sida, och tipsa alla du känner om mina kalenderfiler! http://www.cs.se/cskalender/
Du är min enda marknadsföring. Tack!

Kalendervy
Klicka på bilden för större bild.

Fyll din kalender med nyttig och intressant information och massor med spännande historia om de olika dagarna! Bästa konversationsstarteren! :-)
Här finns årets svenska helgdagar 2024, helgdagsaftnar 2024, namnsdagar, flaggdagar, kyrkdagar, temadagar och en massa annat.
Du kan importera till din kalender, för att hålla reda på 2024 års almanacka, och samtidigt göra den färgglad och fin (det är viktigt!).
Många dagar innehåller dessutom en hel del information om historiska fakta, traditoner, hedniska ursprung (ett av mina favroritämnen) ;-) och annan information om den aktuella dagen — allt källgranskat, förhoppningsvis korrkt, och med min personliga touch.
De är gjorda för iCal, och är alltså i ics-format, som fungerar på Mac/iPhone, Mozilla/Firebird, Outlook, Google Calendar med flera, och synkas lätt med din iPhone/smarta mobil.

Kalenderfilerna är donationsvara. Läs mer om vad det innebär här nedanför.

Tänker du swisha?

Det går jättebra, men du MÅSTE se till att maila mig också, annars vet jag inte vart jag ska skicka filerna, som kommer via mail!
Jag har ingen kommunikation mellan min Swish-app och min Mail.app!

Donationsvara

Kalenderfilerna är en "donationsvara", vilket innebär att du förväntas föra över ett lämpligt belopp* till mig, utifrån din ekonomi och empati, för att få tillgång till kalenderfilerna.

Bästa (och färggladaste) kalenderfilerna hittar du här!
Det finns många helgdagsfiler (gratis) på internet, men vet då att mina innehåller en väldig massa mer information än andra kalenderfiler — samt en hel liten historiekurs!
Jag ägnar ansenlig tid åt detta, och till att fylla på med ny intressant information i detta ständigt växande historiepussel.

Varför donation?
Anledningen till att jag har valt donation beror på att jag vill gå i bräschen för en mer social ekonomi, med hjärta, medvetenhet och ansvarstagande. Det här är mitt bidrag till en bättre värld.
Vi lever i en tid med växande klyftor, och helt olika ekonomiska verkligheter. Det som är dyrt för en är billigt för en annan. Jag vill inte stänga någon ute (jag vill ju sprida mina kalenderfiler), samtidigt som de med god ekonomi har råd att bidra mera**. Om du därmed har räddat världen kan jag inte uttala mig om, men du kan i alla fall göra mig lite gladare! :-)

**) Från början var mina filer tillgängliga för nedladdning med förhoppning om donation i efterhand, så som var vanligt på nätet "förr i tiden"... Så är det ju inte riktigt längre. Nätet har kommersialiserats. Och jag har blivit realist. Så för att underlätta för dig att skapa (en bättre värld,) lite välbehövlig god karma åt dig själv, och bättre ekonomi åt mig :-) har jag numera infört obligatorisk donation, så att du direkt får chansen att fundera över hur detta är värt för dig.

Ändamål
Ja, jag kommer inte iväg någonstans på någon resa... Jag stannar i det svenska gråvädret och (fortsätter) och fokuserar på att måla och att försöka bli frisk! Jag behöver all uppmuntran jag kan få! :-)

*) Vad är då "lämpligt belopp"?
Du kan tex. jämföra med vad du skulle lägga på en papperskalender, och i vilken prisklass du då skulle röra dig. (Det finns kalendrar från några tior upp till några tusen.)
I år har jag gett en viss vägledning genom att ge tre olika beloppsalternativ, samt ett valfritt alternativ.
Din fråga är hur mycket nytta du upplever att du har av din kalender.
Eller varför inte helt enkelt donera 1% av din månadsinkomst.
Tänk på att jag sparar till en utlandsresa, inte en bussresa till Tranås! :-)

Donera – hur då?
Paypal är helt automatiserat – då får du filerna direkt.
(Vänligen observera att Paypal tar 3,25 SEK + 3,4 % i avgift på varje transaktion – dvs på transaktioner under 3,25 kr går hela beloppet till Paypal – och jag kommer att bli sur och grinig över din snålhet.)

Det går också fint att göra en inbetalning via Swish till 0709-709 685 på din mobil. Det är det mest ekonomiska alternativet, eftersom vi då slipper Paypals avgifter, men innebär å andra sidan en del merarbete för mig, och en viss fördröjning, då det hanteras helt manuellt.
Men glöm då inte att du MÅSTE SKRIVA ETT MAIL OCKSÅ! Annars vet jag ju inte vart jag ska skicka filerna!
Skriv "Kalenderfiler" som meddelande, samt skicka ett mail till mig så kommer filerna i mailen.

Passa på att förbättra din karma genom att sprida länken hit till denna sida i ditt nätverk, eller tipsa på Facebook eller Twitter eller andra sociala nätverk – så att fler har möjlighet att hitta hit!

Gör så här:
I år har jag rationaliserat lite, så alla filerna ligger i ett paket, och de finns också för direkt nedladdning som ics-filer direkt från hemsidan.
Alla filerna ligger i ett litet paket som du lätt laddar ner till ditt skrivbord, packar upp och läser in i din kalender. Jag ser nämligen ingen anledning till att du ska prenumerera på dem, och därmed hålla på och anropa min server för någonting som uppdateras en gång om året … (Rädda planeten – spara på el och koldioxid!)
Spara alltså hem paketet till din hårddisk, läs "Läs mig"-filen, som finns på hemsidan om du är osäker, och importera dem sedan i din kalender.
Det går också att läsa in filerna direkt från hemsidan en och en, om du vågar, och/eller tankar ner från mobilen. ;-) )
Tips: Läs in filerna i en NY kalender, så blir det lättare om det skulle bli något fel.


2024
Här kommer som vanligt min mångfald av kalenderfiler. Kyrkoåret, helgdagar, basfiler och temadagar – precis som vanligt.
(Sol- och månfiler kommer närmare nyår.)
Du kan läsa mer om de olika filerna nedan.


OBS! Och glöm inte att trycka på länken på sidan efter donationen via Paypal – som tar dig till nedladdningssidan!
(Eller maila mig om du har problem eller frågor.)


Allt i ett paket:
Alla filer hamnar numera i samma låda. Jag kommer att fylla på dem här allteftersom de blir klara.
(Som vanligt kan du välja ditt eget belopp förutom de jag föreslår.)

OBS! Glöm inte att trycka på länken efteråt – som tar dig till nedladdningssidan!
Och bortse från årtalet som står på Paypal-sidan … :-D

Du kan läsa mer om de olika filerna nedan. (Alla länkarna går till samma sida.)

⇑ Tillbaka uppBasfiler 2024
♙ Dagnummer 2024
Alla dagar har ju ett eget löpnummer. Detta år är det 366 och skottår!.
♙ Veckonummer 2024
Söndag—Lördag, med veckonumret på veckans första dag, söndagen.
♙ Veckonummer 2024
Måndag—Söndag, med veckonumret på första måndagen.
Många andra vill ha veckonumret på veckans första arbetsdag, måndagen. Så ok då, här är de.
♲ Namnsdagar 2024
Är precis vad det låter som. En del dagar har en * vilket betyder att här finns det mer skoj att läsa, ofta från Bondepraktikan.
» Special: Kalendaria 2024
En bonusfil med alla månadsnamnen, och deras ursprung, samt veckodagsnamn och deras ursprung.
OBS! Glöm inte att trycka på länken efteråt – som tar dig till nedladdningssidan!
Och bortse från årtalet som står på Paypal-sidan … :-D

⇑ Tillbaka upp


Helgdagsfiler 2024
♡ Helgdagsaftnar 2024
Svenska helgdagasaftnar, dvs. dag före röd dag, "halvdagar".
♢ Helgdagar 2024
Svenska helgdagar som också är röda dagar i almanackan, dvs. dagar då vi är lediga.
(Nu är de även markerade som "out of office" för alla med MS Outlook.)
♤ Övriga helgdagar 2024
Dagar, huvudsakligen (men inte enbart) med religiösa och/eller kulturhistoriska förtecken, som dock ej är helgdagar eller aftnar, såsom tex. fettisdag, annandag pingst och Nobeldagen. Här finns också en del dagar jag återuppväckt från historiens slummer, som Sten Stures ben och Sjusovardagen. :)
♛ Flaggdagar 2024
En fil speciellt för dig med flaggstång.
♜ Politiska dagar 2024
"Viktiga datum" av annat slag, som tex. allmän självdeklartion, sommartidsomställning och regler för dubbdäck. Och EU-val!
OBS! Glöm inte att trycka på länken efteråt – som tar dig till nedladdningssidan!
Och bortse från årtalet som står på Paypal-sidan … :-D

⇑ Tillbaka upp


Sol- och månkalender 2024
Det finns mycket mer i skyn än bara enkel full- och nymåne:
⊕ Solkalender 2024 (Årstidsdagar)
Naturens egna högtidsdagar: De fyra stora vintersolståndet, vårdagjämningen, midsommar, höstdagjämning, men även kvartspunkterna däremellan, med deras namn. Detta är våra äldsta hedniska högtidsdagar, så de har en rik historia.
Här hittar du också rötmånad, kräftpremiär och sådana "viktiga dagar" som följer solåret.
• Månkalender 2024
Månfaser, med fullmåne och nymåne och halvmåne, med alla fullmånenamn, och sol- och månförörkelser. Nytt för i år: Nu finns även ny- och fullmånes astrologiska och astronomiska (siderska) position! :-)
Och även filer med månens övriga cykler:
- Månens anomalistiska cykel med perigeum och apogeum, när solen är närmast och längst bort från jorden. Det är detta som styr ebb och flod.
- Månens periodiska cykel, dess deklination, dess höjd på himlen, alltså månens vinter/sommar. Den här cykeln används av seriösa odlare och fiskare och alla som *verkligen* vill lära känna månen.
- Månens drakcykel, månens noder, som märker ut när månen passerar ekliptikan, alltså himlavalvets "midja". Detta är dagar då man ska hålla sig i skinnet, och är viktig astrologiskt.
Och allt detta i 2 färger/filer! :)
OBS! Glöm inte att trycka på länken efteråt – som tar dig till nedladdningssidan!
Och bortse från årtalet som står på Paypal-sidan … :-D

⇑ Tillbaka upp


Kyrkoåret 2024
† Kyrkoåret 2024
Hela kyrkoårets söndagar, och övriga kyrkdagar. Innehåller predikoturer, gudstjänstens tema, liturgiska färg, samt även antal ljus och vilka blommor att använda. En del dagar innehåller även förklarande text om den kristna innebörden av dagen.
I år börjar kyrkoåret när det riktiga kyrkoåret börjar, på den första söndagen i advent!
OBS! Glöm inte att trycka på länken efteråt – som tar dig till nedladdningssidan!
Och bortse från årtalet som står på Paypal-sidan … :-D

⇑ Tillbaka upp


Temadagar 2024
Temadagar och minnesdagar av mer eller mindre lättviktig karaktär, och de blir fler för varje år… Nu har även FN kommit på grejen med Temadagar och hittar på en massa nya varje år… Men där finns det ju i alla fall lite mer ordentliga källhänvisningar. (Jag har gått igenom ALLA mina kalenderdagar och kollat upp källhänvisningar och fakta! Det hittar du knappast hos någon annan som publicerar temadagar!)
Temadagarna är ju något som vem som helst kan hitta på och försöka marknadsföra, så det har oftast inga längre traditioner, och väldigt luddiga källor, med ofta både motstridiga och felaktiga källuppgifter (i den mån det finns några över huvud taget).

I år måste jag reservera mig för att det *kan* finnas felaktigheter när det kommer till dagar som infaller på en speciell veckodag, eller vid nymåne och liknande, då jag inte källgranskat lika noga som vanligt i år…

Jag hoppas du ska finna mina temadagar korrekta, användbara och lite roliga.
Eftersom FN-dagarna är så många, och mer seriösa, har jag lagt dem i en egen fil. Och så alla andra mera tramsiga dagar i en annan fil. (Alla dagar med någon historisk/religiös ursprung finns i stället mina andra kalenderpaket, främst i filen Övriga helgdagar.)
♞ FN-dagar 2024
Innehåller samtliga officiella dagar från FN, WHO, EU etc, kontrollerade, och med länk till kallor.
♟ Övriga temadagar 2024
Allt från Mors dag till Kladdkakans dag, ofta nutida påhitt. (Alla dagar med historiska/religösa referenser återfinns i stället bland Övriga helgdagar.)
Jag skulle kunna fylla hela kalendern med temadagar varje dag, men har koncentrerat mig på dagar där det finns vidimerade uppgifter, och undvikit att ta med dagar av uppenbar kommersiell karaktär. (Och är sådana dagar med finns förklarande motivering i texten.)
OBS! Glöm inte att trycka på länken efteråt – som tar dig till nedladdningssidan!
Och bortse från årtalet som står på Paypal-sidan … :-D

⇑ Tillbaka upp


Kom ihåg att sprida länken så att fler hittar hit också! :-)ARKIV

2023
Här kommer som vanligt min mångfald av kalenderfiler. Kyrkoåret, helgdagar, basfiler, sol- och månfiler och temadagar – precis som vanligt.
Du kan läsa mer om de olika filerna nedan.


OBS! Och glöm inte att trycka på länken på sidan efter donationen via Paypal – som tar dig till nedladdningssidan!
(Eller maila mig om du har problem eller frågor.)


Allt i ett paket:
Alla filer hamnar numera i samma låda. Jag kommer att fylla på dem här allteftersom de blir klara.
(Som vanligt kan du välja ditt eget belopp förutom de jag föreslår.)

⇑ Tillbaka uppBasfiler 2023
♙ Dagnummer 2023
Alla dagar har ju ett eget löpnummer. Detta år är det 365.
♙ Veckonummer 2023
Söndag—Lördag, med veckonumret på veckans första dag, söndagen.
♙ Veckonummer 2023
Måndag—Söndag, med veckonumret på första måndagen.
Många andra vill ha veckonumret på veckans första arbetsdag, måndagen. Så ok då, här är de.
♲ Namnsdagar 2023
Är precis vad det låter som. En del dagar har en * vilket betyder att här finns det mer skoj att läsa, ofta från Bondepraktikan.
» Special: Kalendaria 2023
En bonusfil med alla månadsnamnen, och deras ursprung, samt veckodagsnamn och deras ursprung.
Helgdagsfiler 2023
♡ Helgdagsaftnar 2023
Svenska helgdagasaftnar, dvs. dag före röd dag, "halvdagar".
♢ Helgdagar 2023
Svenska helgdagar som också är röda dagar i almanackan, dvs. dagar då vi är lediga.
(Nu är de även markerade som "out of office" för alla med MS Outlook.)
♤ Övriga helgdagar 2023
Dagar, huvudsakligen (men inte enbart) med religiösa och/eller kulturhistoriska förtecken, som dock ej är helgdagar eller aftnar, såsom tex. fettisdag, annandag pingst och Nobeldagen. Här finns också en del dagar jag återuppväckt från historiens slummer, som Sten Stures ben och Sjusovardagen. :)
♛ Flaggdagar 2023
En fil speciellt för dig med flaggstång.
♞ Internationella dagar 2023
Huvudsakligen nationaldagar för olika länder, men även en del internationella helgdagar (alla för USA/Kanada), katolska och andra stora religiösa helgdagar.
♜ Politiska dagar 2023
"Viktiga datum" av annat slag, som tex. allmän självdeklartion, sommartidsomställning och regler för dubbdäck.
Sol- och månkalender 2023
Det finns mycket mer i skyn än bara enkel full- och nymåne:
⊕ Solkalender 2023 (Årstidsdagar)
Naturens egna högtidsdagar: De fyra stora vintersolståndet, vårdagjämningen, midsommar, höstdagjämning, men även kvartspunkterna däremellan, med deras namn. Detta är våra äldsta hedniska högtidsdagar, så de har en rik historia.
Här hittar du också rötmånad, kräftpremiär och sådana "viktiga dagar" som följer solåret.
• Månkalender 2023
Månfaser, med fullmåne och nymåne (med klockslag!) och halvmåne, med alla fullmånenamn, och sol- och månförörkelser. Och även en fil med månens tre övriga cykler:
- Månens anomalistiska cykel med perigeum och apogeum, när solen är närmast och längst bort från jorden. Det är detta som styr ebb och flod.
- Månens periodiska cykel, dess deklination, dess höjd på himlen, alltså månens vinter/sommar. Den här cykeln används av seriösa odlare och fiskare och alla som *verkligen* vill lära känna månen.
- Månens drakcykel, månens noder, som märker ut när månen passerar ekliptikan, alltså himlavalvets "midja". Detta är dagar då man ska hålla sig i skinnet, och är viktig astrologiskt.
Och allt detta i 2 färger/filer! :)
Kyrkoåret 2023
† Kyrkoåret 2023
Hela kyrkoårets söndagar, och övriga kyrkdagar. Innehåller predikoturer, gudstjänstens tema, liturgiska färg, samt även antal ljus och vilka blommor att använda. En del dagar innehåller även förklarande text om den kristna innebörden av dagen.
I år börjar kyrkoåret när det riktiga kyrkoåret börjar, på den första söndagen i advent!
Temadagar 2023
Temadagar och minnesdagar av mer eller mindre lättviktig karaktär, och de blir fler för varje år… Nu har även FN kommit på grejen med Temadagar och hittar på en massa nya varje år… Men där finns det ju i alla fall lite mer ordentliga källhänvisningar. (Jag har gått igenom ALLA mina kalenderdagar och kollat upp källhänvisningar och fakta! Det hittar du knappast hos någon annan som publicerar temadagar!)
Temadagarna är ju något som vem som helst kan hitta på och försöka marknadsföra, så det har oftast inga längre traditioner, och väldigt luddiga källor, med ofta både motstridiga och felaktiga källuppgifter (i den mån det finns några över huvud taget).

I år måste jag reservera mig för att det *kan* finnas felaktigheter när det kommer till dagar som infaller på en speciell veckodag, eller vid nymåne och liknande, då jag inte källgranskat lika noga som vanligt i år…

Jag hoppas du ska finna mina temadagar korrekta, användbara och lite roliga.
Eftersom FN-dagarna är så många, och mer seriösa, har jag lagt dem i en egen fil. Och så alla andra mera tramsiga dagar i en annan fil. (Alla dagar med någon historisk/religiös ursprung finns i stället mina andra kalenderpaket, främst i filen Övriga helgdagar.)
♞ FN-dagar 2023 (189 st)
Innehåller samtliga officiella dagar från FN, WHO, EU etc, kontrollerade, och med länk till kallor.
♟ Övriga temadagar 2023 (215 st)
Allt från Mors dag till Kladdkakans dag, ofta nutida påhitt. (Alla dagar med historiska/religösa referenser återfinns i stället bland Övriga helgdagar.)
Jag skulle kunna fylla hela kalendern med temadagar varje dag, men har koncentrerat mig på dagar där det finns vidimerade uppgifter, och undvikit att ta med dagar av uppenbar kommersiell karaktär. (Och är sådana dagar med finns förklarande motivering i texten.)
♞ Internationella dagar (65 st)
Här är en nygammal fil, som tidigare låg med i Helgdagspaketet. Nu hamnade den här. Den innehåller nationaldagar och helgdagar, företrädesvis för våra nordiska grannar, Europa och anglosaxiska länder, samt katolska helgdagar.
2022
Basfiler 2022
♙ Dagnummer 2022
Alla dagar har ju ett eget löpnummer. Detta år är det 365.
♙ Veckonummer 2022
Måndag—Söndag, med veckonumret på sista söndagen.
Det är så här jag vill ha dem.
♙ Veckonummer 2022
Måndag—Söndag, med veckonumret på första måndagen.
Många andra vill ha veckonumret på veckans första arbetsdag, måndagen. Så ok då, här är de.
♲ Namnsdagar 2022
Är precis vad det låter som. En del dagar har en * vilket betyder att här finns det mer skoj att läsa, ofta från Bondepraktikan.
» Special: Kalendaria 2022
En bonusfil med alla månadsnamnen, och deras ursprung, samt veckodagsnamn och deras ursprung.
Helgdagsfiler 2022
♡ Helgdagsaftnar 2022
Svenska helgdagasaftnar, dvs. dag före röd dag, "halvdagar".
♢ Helgdagar 2022
Svenska helgdagar som också är röda dagar i almanackan, dvs. dagar då vi är lediga.
(Nu är de även markerade som "out of office" för alla med MS Outlook.)
♤ Övriga helgdagar 2022
Dagar, huvudsakligen (men inte enbart) med religiösa och/eller kulturhistoriska förtecken, som dock ej är helgdagar eller aftnar, såsom tex. fettisdag, annandag pingst och Nobeldagen. Här finns också en del dagar jag återuppväckt från historiens slummer, som Sten Stures ben och Sjusovardagen. :)
♛ Flaggdagar 2022
En fil speciellt för dig med flaggstång.
♜ Politiska dagar 2022
"Viktiga datum" av annat slag, som tex. allmän självdeklartion, sommartidsomställning och regler för dubbdäck.
Kyrkoåret 2022
† Kyrkoåret 2022
Hela kyrkoårets söndagar, och övriga kyrkdagar. Innehåller predikoturer, gudstjänstens tema, liturgiska färg, samt även antal ljus och vilka blommor att använda. En del dagar innehåller även förklarande text om den kristna innebörden av dagen.
I år börjar kyrkoåret när det riktiga kyrkoåret börjar, på den första söndagen i advent!
2021
Här kommer som vanligt min mångfald av kalenderfiler som är uppdelade i ett gäng olika paket: OBS! Och glöm inte att trycka på den stora knappen efter donationen via Paypal – som tar dig till nedladdningssidan!
Basfiler 2021
♙ Dagnummer 2021
Alla dagar har ju ett eget löpnummer. Detta år är det 365.
♙ Veckonummer 2021
Måndag—Söndag, med veckonumret på sista söndagen.
Det är så här jag vill ha dem.
♙ Veckonummer 2021
Måndag—Söndag, med veckonumret på första måndagen.
Många andra vill ha veckonumret på veckans första arbetsdag, måndagen. Så ok då, här är de.
♲ Namnsdagar 2021
Är precis vad det låter som. En del dagar har en * vilket betyder att här finns det mer skoj att läsa, ofta från Bondepraktikan.
» Special: Kalendaria 2021
En bonusfil med alla månadsnamnen, och deras ursprung, samt veckodagsnamn och deras ursprung.
Helgdagsfiler 2021
♡ Helgdagsaftnar 2021
Svenska helgdagasaftnar, dvs. dag före röd dag, "halvdagar".
♢ Helgdagar 2021
Svenska helgdagar som också är röda dagar i almanackan, dvs. dagar då vi är lediga.
(Nu är de även markerade som "out of office" för alla med MS Outlook.)
♤ Övriga helgdagar 2021
Dagar, huvudsakligen (men inte enbart) med religiösa och/eller kulturhistoriska förtecken, som dock ej är helgdagar eller aftnar, såsom tex. fettisdag, annandag pingst och Nobeldagen. Här finns också en del dagar jag återuppväckt från historiens slummer, som Sten Stures ben och Sjusovardagen. :)
♛ Flaggdagar 2021
En fil speciellt för dig med flaggstång.
♜ Politiska dagar 2021
"Viktiga datum" av annat slag, som tex. allmän självdeklartion, sommartidsomställning och regler för dubbdäck.
Sol- och månkalender 2021
Det finns mycket mer i skyn än bara enkel full- och nymåne:
⊕ Solkalender 2021 (Årstidsdagar)
Naturens egna högtidsdagar: De fyra stora vintersolståndet, vårdagjämningen, midsommar, höstdagjämning, men även kvartspunkterna däremellan, med deras namn. Detta är våra äldsta hedniska högtidsdagar, så de har en rik historia.
Här hittar du också rötmånad, kräftpremiär och sådana "viktiga dagar" som följer solåret.
• Månkalender 2021
Månfaser, med fullmåne och nymåne (med klockslag!) och halvmåne, med alla fullmånenamn, och sol- och månförörkelser. Men i år även en fil med månens tre övriga cykler:
- Månens anomalistiska cykel med perigeum och apogeum, när solen är närmast och längst bort från jorden. Det är detta som styr ebb och flod.
- Månens periodiska cykel, dess deklination, dess höjd på himlen, alltså månens vinter/sommar. Den här cykeln används av seriösa odlare och fiskare och alla som *verkligen* vill lära känna månen.
- Månens drakcykel, månens noder, som märker ut när månen passerar ekliptikan, alltså himlavalvets "midja". Detta är dagar då man ska hålla sig i skinnet, och är viktig astrologiskt.
Och allt detta i färg! :)
Kyrkoåret 2021
† Kyrkoåret 2021
Hela kyrkoårets söndagar, och övriga kyrkdagar. Innehåller predikoturer, gudstjänstens tema, liturgiska färg, samt även antal ljus och vilka blommor att använda. En del dagar innehåller även förklarande text om den kristna innebörden av dagen.
I år börjar kyrkoåret när det riktiga kyrkoåret börjar, på den första söndagen i advent!
Temadagar 2021
Temadagar och minnesdagar av mer eller mindre lättviktig karaktär, och de blir fler för varje år… Nu har även FN kommit på grejen med Temadagar och hittar på en massa nya varje år… Men där finns det ju i alla fall lite mer ordentliga källhänvisningar. (Jag har gått igenom ALLA mina kalenderdagar och kollat upp källhänvisningar och fakta! Det hittar du knappast hos någon annan som publicerar temadagar!)
Temadagarna är ju något som vem som helst kan hitta på och försöka marknadsföra, så det har oftast inga längre traditioner, och väldigt luddiga källor, med ofta både motstridiga och felaktiga källuppgifter (i den mån det finns några över huvud taget).
Notera att andra samlingar av Tema-dagar på nätet inte är lika noga med källgranskningen som jag, och kan ha både dubletter och dagar på fel datum. (Vissa dagar firas tex. på bestämd veckodag och inte samma datum varje år.) Ett härke för en perfektionist som jag!
Jag hoppas du ska finna mina temadagar korrekta, användbara och lite roliga.
Eftersom FN-dagarna är så många, och mer seriösa, har jag lagt dem i en egen fil. Och så alla andra mera tramsiga dagar i en annan fil. (Alla dagar med någon historisk/religiös ursprung finns i stället mina andra kalenderpaket, främst i filen Övriga helgdagar.)
♞ FN-dagar 2021 (189 st)
Innehåller samtliga officiella dagar från FN, WHO, EU etc, kontrollerade, och med länk till kallor.
♟ Övriga temadagar 2021 (215 st)
Allt från Mors dag till Kladdkakans dag, ofta nutida påhitt. (Alla dagar med historiska/religösa referenser återfinns i stället bland Övriga helgdagar.)
Jag skulle kunna fylla hela kalendern med temadagar varje dag, men har koncentrerat mig på dagar där det finns vidimerade uppgifter, och undvikit att ta med dagar av uppenbar kommersiell karaktär. (Och är sådana dagar med finns förklarande motivering i texten.)
♞ Internationella dagar (65 st)
Här är en nygammal fil, som tidigare låg med i Helgdagspaketet. Nu hamnade den här. Den innehåller nationaldagar och helgdagar, företrädesvis för våra nordiska grannar, Europa och anglosaxiska länder, samt katolska helgdagar.
2020
Här kommer som vanligt min mångfald av kalenderfiler som är uppdelade i ett gäng olika paket:
 • Basfiler
 • Helgdagsfiler
 • Sol och månfiler
 • Kyrkoåret
 • Temadagar (med internationella helgdagar)
OBS! Och glöm inte att trycka på den stora knappen efter donationen via Paypal – som tar dig till nedladdningssidan!
(Eller maila mig om du har problem eller frågor.)

Basfiler 2020
♙ Dagnummer 2020
Alla dagar har ju ett eget löpnummer. Detta år är det 366, eftersom det är skottår.
♙ Veckonummer 2020
Måndag—Söndag, med veckonumret på sista söndagen.
Det är så här jag vill ha dem.
♙ Veckonummer 2020
Måndag—Söndag, med veckonumret på första måndagen.
Många andra vill ha veckonumret på veckans första arbetsdag, måndagen. Så ok då, här är de.
♲ Namnsdagar 2020
Är precis vad det låter som. En del dagar har en * vilket betyder att här finns det mer skoj att läsa, ofta från Bondepraktikan.
» Special: Kalendaria 2020
En bonusfil med alla månadsnamnen, och deras ursprung, samt veckodagsnamn och deras ursprung.
Helgdagsfiler 2020
♡ Helgdagsaftnar 2020
Svenska helgdagasaftnar, dvs. dag före röd dag, "halvdagar".
♢ Helgdagar 2020
Svenska helgdagar som också är röda dagar i almanackan, dvs. dagar då vi är lediga.
(Nu är de även markerade som "out of office" för alla med MS Outlook.)
♤ Övriga helgdagar 2020
Dagar, huvudsakligen (men inte enbart) med religiösa och/eller kulturhistoriska förtecken, som dock ej är helgdagar eller aftnar, såsom tex. fettisdag, annandag pingst och Nobeldagen. Här finns också en del dagar jag återuppväckt från historiens slummer, som Sten Stures ben och Sjusovardagen. :)
♛ Flaggdagar 2020
En fil speciellt för dig med flaggstång.
♜ Politiska dagar 2020
"Viktiga datum" av annat slag, som tex. allmän självdeklartion, sommartidsomställning och regler för dubbdäck.
Sol- och månkalender 2020
Det finns mycket mer i skyn än bara enkel full- och nymåne:
⊕ Solkalender 2020 (Årstidsdagar)
Naturens egna högtidsdagar: De fyra stora vintersolståndet, vårdagjämningen, midsommar, höstdagjämning, men även kvartspunkterna däremellan, med deras namn. Detta är våra äldsta hedniska högtidsdagar, så de har en rik historia.
Här hittar du också rötmånad, kräftpremiär och sådana "viktiga dagar" som följer solåret.
• Månkalender 2020
Månfaser, med fullmåne och nymåne (med klockslag!) och halvmåne, med alla fullmånenamn, och sol- och månförörkelser. Men i år även en fil med månens tre övriga cykler:
- Månens anomalistiska cykel med perigeum och apogeum, när solen är närmast och längst bort från jorden. Det är detta som styr ebb och flod.
- Månens periodiska cykel, dess deklination, dess höjd på himlen, alltså månens vinter/sommar. Den här cykeln används av seriösa odlare och fiskare och alla som *verkligen* vill lära känna månen.
- Månens drakcykel, månens noder, som märker ut när månen passerar ekliptikan, alltså himlavalvets "midja". Detta är dagar då man ska hålla sig i skinnet, och är viktig astrologiskt.
Och allt detta i färg! :)
» Special: Kalendaria 2020
En bonusfil med alla månadsnamnen, och deras ursprung, samt veckodagsnamn och deras ursprung.
Kyrkoåret 2020
† Kyrkoåret 2020
Hela kyrkoårets söndagar, och övriga kyrkdagar. Innehåller predikoturer, gudstjänstens tema, liturgiska färg, samt även antal ljus och vilka blommor att använda. En del dagar innehåller även förklarande text om den kristna innebörden av dagen.
I år börjar kyrkoåret när det riktiga kyrkoåret börjar, på den första söndagen i advent!
Temadagar 2020
Temadagar och minnesdagar av mer eller mindre lättviktig karaktär, och de blir fler för varje år… Nu har även FN kommit på grejen med Temadagar och hittar på en massa nya varje år… Men där finns det ju i alla fall lite mer ordentliga källhänvisningar. (Jag har gått igenom ALLA mina kalenderdagar och kollat upp källhänvisningar och fakta! Det hittar du knappast hos någon annan som publicerar temadagar!)
Temadagarna är ju något som vem som helst kan hitta på och försöka marknadsföra, så det har oftast inga längre traditioner, och väldigt luddiga källor, med ofta både motstridiga och felaktiga källuppgifter (i den mån det finns några över huvud taget).
Notera att andra samlingar av Tema-dagar på nätet inte är lika noga med källgranskningen som jag, och kan ha både dubletter och dagar på fel datum. (Vissa dagar firas tex. på bestämd veckodag och inte samma datum varje år.) Ett härke för en perfektionist som jag!
Jag hoppas du ska finna mina temadagar korrekta, användbara och lite roliga.
Eftersom FN-dagarna är så många, och mer seriösa, har jag lagt dem i en egen fil. Och så alla andra mera tramsiga dagar i en annan fil. (Alla dagar med någon historisk/religiös ursprung finns i stället mina andra kalenderpaket, främst i filen Övriga helgdagar.)
♞ FN-dagar 2020 (182 st, 13 fler än förra året)
Innehåller samtliga officiella dagar från FN, WHO, EU etc, kontrollerade, och med länk till kallor.
♟ Övriga temadagar 2020 (212 st, 21 fler än förra året)
Allt från Mors dag till Kladdkakans dag, ofta nutida påhitt. (Alla dagar med historiska/religösa referenser återfinns i stället bland Övriga helgdagar.)
Jag skulle kunna fylla hela kalendern med temadagar varje dag, men har koncentrerat mig på dagar där det finns vidimerade uppgifter, och undvikit att ta med dagar av uppenbar kommersiell karaktär. (Och är sådana dagar med finns förklarande motivering i texten.)
♞ Internationella dagar (48 st)
Här är en nygammal fil, som tidigare låg med i Helgdagspaketet. Nu hamnade den här. Den innehåller nationaldagar och helgdagar, företrädesvis för våra nordiska grannar, Europa och anglosaxiska länder, samt katolska helgdagar.


2019
Här kommer som vanligt min mångfald av kalenderfiler som är uppdelade i ett gäng olika paket:
 • Basfiler
 • Helgdagsfiler
 • Sol och månfiler
 • Kyrkoåret
 • Temadagar
OBS! Och glöm inte att trycka på den stora knappen efter donationen via Paypal – som tar dig till nedladdningssidan!
(Eller maila mig om du har frågor.)


Basfiler 2019
♙ Dagnummer 2019
Alla dagar har ju ett eget löpnummer. Från 1 till 365.
♙ Veckonummer 2019
Måndag—Söndag, med veckonumret på sista söndagen.
Det är så här jag vill ha dem.
♙ Veckonummer 2019
Måndag—Söndag, med veckonumret på första måndagen.
Många andra vill ha veckonumret på veckans första arbetsdag, måndagen. Så ok då, här är de.
♲ Namnsdagar 2019
Är precis vad det låter som. En del dagar har en * vilket betyder att här finns det mer skoj att läsa.
Helgdagsfiler 2019
♡ Helgdagsaftnar 2019
Svenska helgdagasaftnar, dvs. dag före röd dag, "halvdagar".
♢ Helgdagar 2019
Svenska helgdagar som också är röda dagar i almanackan, dvs. dagar då vi är lediga.
(Nu är de även markerade som "out of office" för alla med MS Outlook.)
♤ Övriga helgdagar 2019
Dagar, huvudsakligen (men inte enbart) med religiösa och/eller kulturhistoriska förtecken, som dock ej är helgdagar eller aftnar, såsom tex. fettisdag, annandag pingst och Nobeldagen. Här finns också en del dagar jag återuppväckt från historiens slummer, som Sten Stures ben och Sjusovardagen. :)
♛ Flaggdagar 2019
En fil speciellt för dig med flaggstång.
♜ Politiska dagar 2019
"Viktiga datum" av annat slag, som tex. allmän självdeklartion, sommartidsomställning och regler för dubbdäck.
Utökad sol- och månkalender 2019
Det finns mycket mer i skyn än bara enkel full- och nymåne:
⊕ Solkalender 2019 (Årstidsdagar)
Naturens egna högtidsdagar: De fyra stora vintersolståndet, vårdagjämningen, midsommar, höstdagjämning, men även kvartspunkterna däremellan, med deras namn. Detta är våra äldsta hedniska högtidsdagar, så de har en rik historia.
• Utökad månkalender 2019
Månfaser, med fullmåne och nymåne (med klockslag!) och halvmåne, samt även perigeum och apogeum (när solen är närmast och längst bort från jorden), alla fullmånenamn och samt månförmörkelser. I färg! :)
(Apogeum och Perigeum är vad som styr ebb och flod på jorden, och används bl a. vid Biodynamisk odling för att veta när saker och ting ska sås och skördas, för bästa fiskelycka o annat sådan naturnära verksamhet.)
» Special: Kalendaria 2019
En bonusfil med alla månadsnamnen, och deras ursprung, samt veckodagsnamn och deras ursprung.
Kyrkoåret 2019
† Kyrkoåret 2019
Hela kyrkoårets söndagar, och övriga kyrkdagar. Innehåller predikoturer, gudstjänstens tema, liturgiska färg, samt även antal ljus och vilka blommor att använda. En del dagar innehåller även förklarande text om den kristna innebörden av dagen.
Temadagar 2019
Temadagar och minnesdagar av mer eller mindre lättviktig karaktär, och de blir fler för varje år… Nu har även FN kommit på grejen med Temadagar och hittar på en massa nya varje år… Men där finns det ju i alla fall lite mer ordentliga källhänvisningar. (Jag har gått igenom ALLA mina kalenderdagar och kollat upp källhänvisningar och fakta! Det hittar du knappast hos någon annan som publicerar temadagar!)
Temadagarna är ju något som vem som helst kan hitta på och försöka marknadsföra, så det har oftast inga längre traditioner, och väldigt luddiga källor, med ofta både motstridiga och felaktiga källuppgifter (i den mån det finns några över huvud taget).
Notera att andra samlingar av Tema-dagar på nätet inte är lika noga med källgranskningen som jag, och kan ha både dubletter och dagar på fel datum. (Vissa dagar firas tex. på bestämd veckodag och inte samma datum varje år.) Ett härke för en perfektionist som jag!
Nu har jag gått igenom dem alla, sökt källhänvisningar och evidens på att de finns och firas. Kort sagt: fingranskat alla dagar!
Hoppas du ska finna dem korrekta, användbara och lite roliga.
Eftersom FN-dagarna är så många, och mer seriösa, har jag lagt dem i en egen fil. Och så alla andra mera tramsiga dagar i en annan fil. (Alla dagar med någon historisk/religiös ursprung finns i stället mina andra kalenderpaket, främst i filen Övriga helgdagar.)
♞ FN-dagar 2019 (169 st)
Innehåller samtliga officiella dagar från FN, WHO, EU etc.
♟ Övriga temadagar 2019 (191 st)
Allt från Mors dag till Kladdkakans dag, ofta nutida påhitt. (Alla dagar med historiska/religösa referenser återfinns i stället i mina övriga kalendrar.)
Jag skulle kunna fylla hela kalendern med temadagar varje dag, men har koncentrerat mig på dagar där det finns vidimerade uppgifter, och undvikit att ta med dagar av uppenbar kommersiell karaktär. (Och är sådana dagar med finns förklarande motivering i texten.)


2018
Jag fortsätter med min mångfald av kalenderfiler som är uppdelade i ett gäng olika paket som du hittar nedan:
 • Basfiler
 • Helgdagsfiler
 • Sol och månfiler
 • Kyrkoåret
 • Temadagar
OBS! Och glöm inte att trycka på den stora orangea knappen efter donationen via Paypal – det är den som tar dig till nedladdningssidan!
(Eller maila mig om du har frågor.)


Basfiler 2018
♙ Dagnummer 2018
Alla dagar har ju ett eget löpnummer. Från 1 till 365.
♙ Veckonummer 2018
Måndag—Söndag, med veckonumret på sista söndagen.
Det är så här jag vill ha dem.
♙ Veckonummer 2018
Måndag—Söndag, med veckonumret på första måndagen.
Många andra vill ha veckonumret på veckans första arbetsdag, måndagen. Så ok då, här är de.
♲ Namnsdagar 2018
Är precis vad det låter som. En del dagar har en * vilket betyder att här finns det mer skoj att läsa.

Helgdagsfiler 2018
♡ Helgdagsaftnar 2018
Svenska helgdagasaftnar, dvs. dag före röd dag, "halvdagar".
♢ Helgdagar 2018
Svenska helgdagar som också är röda dagar i almanackan, dvs. dagar då vi är lediga.
(Nu är de även markerade som "out of office" för alla med MS Outlook.)
♤ Övriga helgdagar 2018
Dagar, huvudsakligen (men inte enbart) med religiösa och/eller kulturhistoriska förtecken, som dock ej är helgdagar eller aftnar, såsom tex. fettisdag, annandag pingst och Nobeldagen. Här finns också en del dagar jag återuppväckt från historiens slummer, som Sten Stures ben och Sjusovardagen. :)
♛ Flaggdagar 2018
En fil speciellt för dig med flaggstång.
♜ Politiska dagar 2018
"Viktiga datum" av annat slag, som tex. allmän självdeklartion, sommartidsomställning och regler för dubbdäck.

Utökad sol- och månkalender 2018
Det finns mycket mer i skyn än bara enkel full- och nymåne:
⊕ Solkalender 2018 (Årstidsdagar)
Naturens egna högtidsdagar: De fyra stora vintersolståndet, vårdagjämningen, midsommar, höstdagjämning, men även kvartspunkterna däremellan, med deras namn. Detta är våra äldsta hedniska högtidsdagar, så de har en rik historia.
• Utökad månkalender 2018
Månfaser, med fullmåne och nymåne (med klockslag!) och halvmåne, samt även perigeum och apogeum (när solen är närmast och längst bort från jorden), alla fullmånenamn och samt månförmörkelser. I färg! :)
(Apogeum och Perigeum är vad som styr ebb och flod på jorden, och används bl a. vid Biodynamisk odling för att veta när saker och ting ska sås och skördas, för bästa fiskelycka o annat sådan naturnära verksamhet.)
» Special: Kalendaria 2018
En bonusfil med alla månadsnamnen, och deras ursprung, samt veckodagsnamn och deras ursprung.

Kyrkoåret 2018
† Kyrkoåret 2018
Hela kyrkoårets söndagar, och övriga kyrkdagar. Innehåller predikoturer, gudstjänstens tema, liturgiska färg, samt även antal ljus och vilka blommor att använda. En del dagar innehåller även förklarande text om den kristna innebörden av dagen.

Temadagar 2018
Temadagar och minnesdagar av mer eller mindre lättviktig karaktär, och de blir fler för varje år…
Nu har jag äntligen kommit i hamn med de otroligt många, och väldigt stökiga temadagarna, som ofta inte har några längre traditioner, och väldigt luddiga källor, med ofta både motstridiga och felaktiga källuppgifter (i den mån det finns några över huvud taget). Notera att andra samlingar av Tema-dagar på nätet inte är lika noga med källgranskningen som jag, och kan ha både dubletter och dagar på fel datum. (Vissa dagar firas tex. på bestämd veckodag och inte samma datum varje år.) Ett härke för en perfektionist som jag!
Nu har jag gått igenom dem alla, sökt källhänvisningar och evidens på att de finns och firas. Kort sagt: fingranskat alla dagar!
Hoppas du ska finna dem korrekta, användbara och lite roliga.
Eftersom FN-dagarna är så många, och mer seriösa, har jag lagt dem i en egen fil. Och så alla andra dagar i en annan fil. (Alla dagar med någon historisk/religiös ursprung finns i stället mina andra kalenderpaket.)
♞ FN-dagar 2018 (140 st)
Innehåller samtliga officiella FN-dagar.
♟ Övriga temadagar 2018 (166 st)
Allt från Mors dag till Kladdkakans dag, ofta nutida påhitt. (Alla dagar med historiska/religösa referenser återfinns i stället i mina övriga kalendrar.)
Jag skulle kunna fylla hela kalendern med temadagar varje dag, men har koncentrerat mig på dagar där det finns vidimerade uppgifter, och undvikit att ta med dagar av uppenbar kommersiell karaktär. (Och är sådana dagar med finns förklarande motivering i texten.)2017
Jag fortsätter med min mångfald av kalenderfiler som är uppdelade i ett gäng olika paket som du hittar nedan:
 • Basfiler
 • Helgdagsfiler
 • Månfiler
 • Kyrkoåret.
 • Temadagar
OBS! Och glöm inte att trycka på den stora orangea knappen efter donationen via Paypal – det är den som tar dig till nedladdningssidan!
(Eller maila mig om du har frågor.)


Basfiler 2017
♙ Dagnummer 2017
Alla dagar har ju ett eget löpnummer. Från 1 till 365.
♙ Veckonummer 2017
Måndag—Söndag, med veckonumret på sista söndagen.
Det är så här jag vill ha dem.
♙ Veckonummer 2017
Måndag—Söndag, med veckonumret på första måndagen.
Många andra vill ha veckonumret på veckans första arbetsdag, måndagen. Så ok då, här är de.
♲ Namnsdagar 2017
Är precis vad det låter som. En del dagar har en * vilket betyder att här finns det mer skoj att läsa.

Helgdagsfiler 2017
♡ Helgdagsaftnar 2017
Svenska helgdagasaftnar, dvs. dag före röd dag, "halvdagar".
♢ Helgdagar 2017
Svenska helgdagar som också är röda dagar i almanackan, dvs. dagar då vi är lediga.
Nu är de även markerade som "out of office" i MS Outlook.
♤ Övriga helgdagar 2017
Dagar, huvudsakligen (men inte enbart) med religiösa och/eller kulturhistoriska förtecken, som dock ej är helgdagar eller aftnar, såsom tex. fettisdag, annandag pingst och Nobeldagen. Här finns också en del dagar jag återuppväckt från historiens slummer, som Sten Stures ben och sjusovardagen. :)
♛ Flaggdagar 2017
En fil speciellt för dig med flaggstång.
♜ Politiska dagar 2017
"Viktiga datum" av annat slag, som tex. allmän självdeklartion, sommartidsomställning och regler för dubbdäck.

Utökad sol- och månkalender 2017
Då det finns mycket mer i skyn än bara enkel full- och nymåne, har jag i år grottat ner mig lite extra i det som händer där uppe.
⊕ Solkalender 2017 (Årstidsdagar)
Naturens egna högtidsdagar: De fyra stora vintersolståndet, vårdagjämningen, midsommar, höstdagjämning, men även kvartspunkterna däremellan, med deras namn. Detta är våra äldsta hedniska högtidsdagar, så de har en rik historia.
Utökad månkalender 2017
Månfaser, med fullmåne och nymåne (med klockslag!) och halvmåne, samt även perigeum och apogeum (när solen är närmast och längst bort från jorden), alla fullmånenamn och samt månförmörkelser. I färg! :)
(Apogeum och Perigeum är vad som styr ebb och flod på jorden, och används bl a. vid Biodynamisk odling för att veta när saker och ting ska sås och skördas, för bästa fiskelycka o annat sådan naturnära verksamhet.)
» Special: Kalendaria 2017
En bonusfil med alla månadsnamnen, och deras ursprung, samt veckodagsnamn och deras ursprung.

Kyrkoåret 2017
† Kyrkoåret 2017
Hela kyrkoårets söndagar, och övriga kyrkdagar. Innehåller predikoturer, gudstjänstens tema, liturgiska färg, samt även antal ljus och vilka blommor att använda. En del dagar innehåller även förklarande text om den kristna innebörden av dagen.

Temadagar 2017
Temadagar och minnesdagar av mer eller mindre lättviktig karaktär, och de blir fler för varje år…
Nu har jag äntligen kommit i hamn med de otroligt många, och väldigt stökiga temadagarna, som ofta inte har några längre traditioner, och väldigt luddiga källor, med ofta både motstridiga och felaktiga källuppgifter (i den mån det finns några över huvud taget). Notera att andra samlingar av Tema-dagar på nätet inte är lika noga med källgranskningen som jag, och kan ha både dubletter och dagar på fel datum. (Vissa dagar firas tex. på bestämd veckodag och inte samma datum varje år.) Ett härke för en perfektionist som jag!
Nu har jag gått igenom dem alla, sökt källhänvisningar och evidens på att de finns och firas. Kort sagt: fingranskat alla dagar!
Hoppas du ska finna dem korrekta, användbara och lite roliga.
Eftersom FN-dagarna är så många, och mer seriösa, har jag lagt dem i en egen fil. Och så alla andra dagar i en annan fil. (Alla dagar med någon historisk/religiös ursprung finns i stället mina andra kalenderpaket.)
♞ FN-dagar 2017 (140 st)
Innehåller samtliga officiella FN-dagar.
♟ Övriga temadagar 2017 (166 st)
Allt från Mors dag till Kladdkakans dag, ofta nutida påhitt. (Alla dagar med historiska/religösa referenser återfinns i stället i mina övriga kalendrar.)
Jag skulle kunna fylla hela kalendern med temadagar varje dag, men har koncentrerat mig på dagar där det finns vidimerade uppgifter, och undvikit att ta med dagar av uppenbar kommersiell karaktär. (Och är sådana dagar med finns förklarande motivering i texten.)


2016
Då ingen har protesterat fortsätter jag med min mångfald av kalenderfiler i olika paket.
(Du kan importera flera till samma kalender om du tycker det blir lite för många, och speciellt år för år om du hämtat dem tidigare.)
OBS! Glöm inte att trycka på den stora orangea knappen efter donationen via Paypal – det är den som tar dig till nedladdningssidan!
(Eller maila mig om du har frågor.)


Basfiler 2016
I år har jag samlat själva basfilerna i ett eget litet paket.
♙ Dagnummer 2016
Alla dagar har ju ett eget löpnummer. Från 1 till 366 i år (skottår)!
♙ Veckonummer 2016
Måndag—Söndag, med veckonumret på sista söndagen.
Det är så här jag vill ha dem.
♙ Veckonummer 2016
Måndag—Söndag, med veckonumret på första måndagen.
Många andra vill ha veckonumret på veckans första arbetsdag, måndagen. Så ok då, här är de.
♲ Namnsdagar 2016
Är precis vad det låter som.

Helgdagsfiler 2016
♡ Helgdagsaftnar 2016
Svenska helgdagasaftnar, dvs. dag före röd dag, "halvdagar".
♢ Helgdagar 2016
Svenska helgdagar som också är röda dagar i almanackan, dvs. dagar då vi är lediga.
Nu är de även markerade som "out of office" i MS Outlook.
♤ Övriga helgdagar 2016
Dagar, huvudsakligen (men inte enbart) med religiösa och/eller kulturhistoriska förtecken, som dock ej är helgdagar eller aftnar, såsom tex. fettisdag, annandag pingst och Nobeldagen. Här finns också en del dagar jag återuppväckt från historiens slummer, som Sten Stures ben och sjusovardagen. :)
♛ Flaggdagar 2016
En fil speciellt för dig med flaggstång.
♞ Internationella dagar 2016
Huvudsakligen nationaldagar för olika länder, men även en del internationella helgdagar (alla för USA/Kanada), katolska och andra stora religiösa helgdagar.
♜ Politiska dagar 2016
"Viktiga datum" av annat slag, som tex. allmän självdeklartion, sommartidsomställning och regler för dubbdäck.

Utökad sol- och månkalender 2016
Årets nytillskott! Då det finns mycket mer i skyn än bara enkel full- och nymåne, har jag i år grottat ner mig lite extra i det som händer där uppe.
⊕ Solkalender 2016 (Årstidsdagar)
Naturens egna högtidsdagar: De fyra stora vintersolståndet, vårdagjämningen, midsommar, höstdagjämning, men även kvartspunkterna däremellan, med deras namn. Detta är våra äldsta hedniska högtidsdagar, så de har en rik historia.
Utökad månkalender 2016
Månfaser, med fullmåne och nymåne (med klockslag!) och halvmåne, samt även perigeum och apogeum (när solen är närmast och längst bort från jorden), alla fullmånenamn och samt månförmörkelser. I färg! :)
(Apogeum och Perigeum är vad som styr ebb och flod på jorden, och används bl a. vid Biodynamisk odling för att veta när saker och ting ska sås och skördas.)
Ok. Den finns också i en förenklad version för den som inte är så engagerad...
» Nytt för i år: Kalendaria 2016
En bonusfil med alla månadsnamnen, och deras ursprung.

Kyrkoåret 2016
† Kyrkoåret 2016
Hela kyrkoårets söndagar, och övriga kyrkdagar. Innehåller predikoturer, gudstjänstens tema, liturgiska färg, samt även antal ljus och vilka blommor att använda. En del dagar innehåller även förklarande text om den kristna innebörden av dagen.


2015
Då ingen har protesterat fortsätter jag med min mångfald av kalenderfiler. (Du kan importera flera till samma kalender om du tycker det blir lite för många.)
OBS! Glöm inte att trycka på den stora orangea knappen efter betalningen – det är den som tar dig till nedladdningssidan!
(Eller maila mig om du har frågor.)

Huvudfiler:
♙ Veckonummer 2015
Måndag—Söndag, med veckonumret på söndagen.
♙ Dagnummer 2015
Alla dagar har ju ett eget löpnummer ocskå. Från 1 till 365.
♲ Namnsdagar 2015
Är precis vad det låter som.
♡ Helgdagsaftnar 2015
Svenska helgdagasaftnar, dvs. dag före röd dag, "halvdagar".
♢ Helgdagar 2015
Svenska helgdagar som också är röda dagar i almanackan, dvs. dagar då vi är lediga. Nytt för i år: Nu är de även markerade som "out of office" i MS Outlook.
♤ Övriga helgdagar 2015
Dagar, huvudsakligen (men inte enbart) med religiösa och/eller kulturhistoriska förtecken, som dock ej är helgdagar eller aftnar, såsom tex. fettisdag, annandag pingst, Nobeldagen och Sten Stures Ben.
♛ Flaggdagar 2015
En fil speciellt för dig med flaggstång.
⊕ Årstidsdagar 2015
Naturens egna högtidsdagar, så som vintersolståndet, vårdagjämningen etc. Dessa är också de hedniska högtidsdagarna, då de följde solhjulets cykel.
Nytt för i år: I år innehåller de även månadsnamnen, och deras ursprung.
Månkalender 2015
Månfaser, med både fullmåne, nymåne och halvmåne. I färg! :)
♜ Politiska dagar 2015
"Viktiga datum" av annat slag, som tex. allmän självdeklartion, sommartidsomställning och regler för dubbdäck.
Hämta hem helgdagar 2015, med helgdagsaftner, röda dagar, övriga dagar, månfaser med mera.

♞ Internationella dagar 2015
Huvudsakligen nationaldagar för olika länder, men även amerikanska och en del katolska helgdagar.
ה Judisk kalender 2015
Judiska religösa högtider, som påsk, lövhyddohögtiden med mera.
† Islamsk kalender 2015
Muslimska religösa högtider, inklusive Ramadan och andra viktiga dagar.
Hämta hem judisk kalender, islamsk kalender och kalender med (övriga) internationella helgdagar.

† Kyrkoåret 2015
Hela kyrkoårets söndagar, och övriga kyrkdagar. Innehåller predikoturer, gudstjänstens tema, liturgiska färg, samt även antal ljus och vilka blommor att använda. En del dagar innehåller även förklarande text.
Hämta hem kyrkoåret 2015, med predikoturer för alla årets kyrkdagar.

♞ Temadagar 2015
Temadagar och minnesdagar av mer eller mindre lättviktig karaktär. Innehåller samtliga officiella FN-dagar, men även allt från Mors dag till Kladdkakans dag.
Temadagarna har fått en grundlig genomgång i år, med många uppdateringar! Eftersom FN-dagarna är så många (ca 100 st) har jag lagt dem i en egen fil. De flesta har även förklarande text.
Övriga temadagar är ungefär lika många de… Jag skulle kunna fylla hela kalendern med temadagar varje dag, men har koncentrerat mig på dagar där det finns vidimerade uppgifter och en anordnare, och undvikit att ta med dagar av uppenbar kommersiell karaktär. (Och är sådana dagar med finns förklarande motiv i texten.)
Hämta hem temadagar 2015.


2014
Då ingen har protesterat fortsätter jag med min mångfald av kalenderfiler. (Du kan importera flera till samma kalender om du tycker det blir lite för många.)
OBS! Glöm inte att trycka på den stora orangea knappen efteråt betalningen – det är den som tar dig till nedladdningssidan!
(Eller maila mig för en annan länk.)

Hämta hem kalenderfiler för 2014 i ics-format här!
♙ Veckonummer 2014
Måndag—Söndag, med veckonumret på söndagen.
♙ Dagnummer 2014
Alla dagar har ju ett eget löpnummer ocskå. Från 1 till 365.
♲ Namnsdagar
Är precis vad det låter som.
♡ Helgdagsaftnar 2014
Svenska helgdagasaftnar, dvs. dag före röd dag, "halvdagar".
♢ Helgdagar 2014
Svenska helgdagar som också är röda dagar i almanackan, dvs. dagar då vi är lediga.
♤ Övriga helgdagar 2014
Dagar, huvudsakligen (men inte enbart) med religiösa förtecken, som dock ej är helgdagar eller aftnar, såsom tex. fettisdag och annandag pingst.
⊕ Årstidsdagar 2014
Naturens egna högtidsdagar, så som vintersolståndet, vårdagjämningen etc. Dessa är också de hedniska högtidsdagarna, då de följde solhjulets cykel.
♧ Kulturhistoriska dagar 2014
Dagar som inte kan härledas till någon av kategorierna ovan. Här återfinns dagar av mer historisk/kulturell karaktär, som tex. Norges nationaldag, Nobeldagen och Sten Stures Ben.
♜ Politiska dagar 2014
"Viktiga datum" av annat slag, som tex. allmän självdeklartion och sommartidsomställningen.
♛ Flaggdagar 2014
En fil speciellt för dig med flaggstång.
♞ Temadagar 2014
Temadagar och minnesdagar av mer eller mindre lättviktig karaktär (som inte faller in i någon av kategorierna ovan). Innehåller samtliga officiella FN-dagar, men även allt från Mors dag till Kladdkakans dag.
† Kyrkoåret 2014
Hela kyrkoårets söndagar, och även andra viktiga kyrkdagar! Denna del har fått sig en rejäl uppryckning i år, då jag förstått att de funnit sig en helt egen användargrupp: I år är de förstärkta med både liturgisk färg och predikoturer! (Jag hoppas jag fått allt rätt – hör av dig annars! :)
Månkalender 2014
Månfaser, med både fullmåne, nymåne och halvmåne. I färg! :)


2013
Även i år har jag exploderat i en fullkomlig orgie av kalenderfiler! :)
OBS! Glöm inte att trycka på den stora orangea knappen efteråt!
(Eller maila mig för en annan länk.)
Hämta hem kalenderfiler för 2013 i ics-format här!
♡ Helgdagsaftnar 2013
Svenska helgdagasaftnar, dvs. dag före röd dag, "halvdagar".
♢ Helgdagar 2013
Svenska helgdagar som också är röda dagar i almanackan, dvs. dagar då vi är lediga.
♤ Övriga helgdagar 2013
Dagar, huvudsakligen (men inte enbart) med religiösa förtecken, som dock ej är helgdagar eller aftnar, såsom tex. fettisdag och annandag pingst.
⊕ Årstidsdagar 2013
Naturens egna högtidsdagar, så som vintersolståndet, vårdagjämningen etc.
♧ Kulturhistoriska dagar 2013
Dagar som inte kan härledas till någon av kategorierna ovan. Här återfinns dagar av mer historisk/kulturell karaktär, som tex. Norges nationaldag, Nobeldagen och Sten Stures Ben.
♜ Politiska dagar 2013
"Viktiga datum" av annat slag, som tex. allmän självdeklartion och sommartidsomställningen.
♞ Temadagar 2013
Temadagar och minnesdagar av mer eller mindre lättviktig karaktär (som inte faller in i någon av kategorierna ovan). Innehåller samtliga officiella FN-dagar, men även allt från Mors dag till Kladdkakans dag.
† Kyrkoåret 2013
Hela kyrkoårets söndagar, och även andra viktiga kyrkdagar! Denna del har fått sig en rejäl uppryckning i år, då jag förstått att de funnit sig en helt egen användargrupp: I år är de förstärkta med både liturgisk färg och predikoturer! (Jag hoppas jag fått allt rätt – hör av dig annars! :)
Månkalender 2013
Månfaser, med både fullmåne, nymåne och halvmåne. I färg! :)
♛ Flaggdagar 2013
En fil speciellt för dig med flaggstång.
♙ Veckonummer 2013
Måndag—Söndag, med veckonumret på söndagen.
♲ Namnsdagar
Är precis vad det låter som. Löpande från 2011 och framåt.


2012
Hämta hem kalenderfiler för 2012 i ics-format här!
♡ Helgdagsaftnar 2012 (rosa kalender)
Svenska helgdagasaftnar, dvs. dag före röd dag, "halvdagar".
♢ Helgdagar 2012 (röd kalender)
Svenska helgdagar som också är röda dagar i almanackan, dvs. dagar då vi är lediga.
♤ Övriga helgdagar 2012
Dagar, huvudsakligen (men inte enbart) med religiösa förtecken, som dock ej är helgdagar eller aftnar, såsom tex. fettisdag och annandag pingst.
⊕ Årstidsdagar 2012
Naturens egna högtidsdagar, så som vintersolståndet, vårdagjämningen etc.
♧ Kulturhistoriska dagar 2012
Dagar som inte kan härledas till någon av kategorierna ovan. Här återfinns dagar av mer historisk/kulturell karaktär, som tex. Norges nationaldag, Nobeldagen och Sten Stures Ben.
♜ Politiska dagar 2012 (grå kalender)
"Viktiga datum" av annat slag, som tex. allmän självdeklartion och sommartidsomställningen.
♞ Temadagar 2012
Temadagar och minnesdagar av mer eller mindre lättviktig karaktär (som inte faller in i någon av kategorierna ovan). Innehåller samtliga officiella FN-dagar, men även allt från Mors dag till Kladdkakans dag.
† Kyrkoåret 2012 (lila kalender)
Hela kyrkoårets söndagar! Precis som i din pappersalmanacka.
Månkalender 2012 (gul/svart kalender)
Månfaser, med både fullmåne, nymåne och halvmåne. I färg! :)
♛ Flaggdagar 2012 (blågul kalender ;)
En fil speciellt för dig med flaggstång.
♙ Veckonummer 2012
Måndag—Söndag, med veckonumret på söndagen.
♲ Namnsdagar (ljusgrå kalender)
Är precis vad det låter som. Löpande från 2011 och framåt.


2011
I år har jag verkligen överträffat mig själv och exploderat i en fullkomlig orgie av kalenderfiler, varav mycket är nytt för i år! :)
Hämta hem kalenderfiler för 2011 i ics-format här!
♘ Helgdagar 2011
Svenska helgdagar, helgdagasaftnar och röda dagar, samt årstidsrelaterade dagar.
En del dagar innehåller även text om historiska fakta och traditioner.
♙ Temadagar 2011
Det har tillkommit många nya temadagar i år! Framför allt alla "offeciella" temadagar av kulturell och politisk karaktär, men även en hel del "nonsensdagar", samt en del info om deras bakgrund.
♱ Kyrkoåret 2011
Nytt för i år! Hela kyrkoårets söndagar! Precis som i din pappersalmanacka.
♣ Veckonummer 2011
Måndag—Söndag, med veckonumret på söndagen.
♝ Månkalender 2011
Månfaser, i år utökad med både fullmåne, nymåne och halvmåne. I färg! :)
♛ Flaggdagar 2011
En fil speciellt för dig med flaggstång.
♞ Namnsdagar
Är precis vad det låter som. Löpande från 2011 och framåt.
Och så en liten eftergift till dem som ABSOLUT vill ha veckonumreringen på måndagar… Veckonummer 2011 på måndagar.ics


2010
Kalenderfiler för 2010 i ics-format!
♠ Helgdagar 2010
Svenska helger med tonvikt på "aftnar" och röda dagar, samt årstidsrelaterade dagar.
Även lite historik kring en del helgdagar — dock ännu inte komplett.
♢ Temadagar 2010
I år har det tillkommit ytterligare några "temeadagar", samt att diverse andra mer "oviktiga" dagar hamnat i temadagsfilen.
♣ Veckonummer 2010
Måndag—Söndag, med veckonumret på söndagen.
♥ Månkalender 2010
Månfaser. Bara.
♦ Flaggdagar 2010
En specialfil för dig med flaggstång.
♤ Namnsdagar
Är precis vad det låter som. Löpande från 2009 och framåt.
(Något uppdaterad sedan förra året.)


2009
Kalenderfiler för 2009 i ics-format!
♠ Helgdagar 2009
Svenska helger med tonvikt på "aftnar" och röda dagar, samt årstidsrelaterade dagar.
Även lite historik kring en del helgdagar — dock ännu inte komplett. Däremot har i år tillkommit en del så kallade "temeadagar".
♣ Veckonummer 2009
Måndag—Söndag, med veckonumret på söndagen.
♥ Månkalender 2009
Månfaser. Bara.
♦ Flaggdagar 2009
En specialfil för dig med flaggstång.
♤ Namnsdagar
Är precis vad det låter som. Löpande från 2009 och framåt.
(Något uppdaterad sedan förra året.)


2008
Kalenderfiler för 2008 i ics-format!
♠ Helgdagar 2008
Ett personligt urval svenska helger med tonvikt på "aftnar" och röda dagar.
Även lite historik kring en del helgdagar — eftersom jag snöat in på var de olika heldagarna egentligen har för ursprung. Lite folkbildningsprojekt alltså. ;-)
(Dock inte komplett.)
♣ Veckonummer 2008
Måndag—Söndag, med veckonumret på söndagen.
♥ Månkalender 2008
Månfaser. Bara. Årstidsmarkeringar ligger i år i helgdagsfilen.
♦ Flaggdagar 2008
En specialfil för dig med flaggstång.
♤ Namnsdagar
Är precis vad det låter som. Löpande från 2007 och framåt.


2007
Ja, jag vet att många varit här och sökt, snokat och frågat. Och nu är de äntligen här! Kalenderfilerna för 2007 i ics-format!
I år har jag byggt ut helgdagsfilen med lite ny information... hoppas du gillar den?
Nytt för i år är också Namnsdagar! *Tadaaa!*
Och så blev det en egen fil för flaggdagar också, när jag ändå höll på.
Helgdagar 2007
Alla 2007 års dagar i ett paket.
Helgdagar 2007
Ett personligt urval svenska helger med tonvikt på "aftnar" och röda dagar.
Nytt för i år är lite historik kring en del helgdagar — eftersom jag snöat in på var de olika heldagarna egentligen har för ursprung. Lite folkbildningsprojekt alltså. ;-)
(Dock inte komplett.)
Veckonummer 2007
Måndag—Söndag, med veckonumret på söndagen.
Månkalender 2007
Månfaser. Bara. Årstidsmarkeringar ligger i år i helgdagsfilen.
Flaggdagar 2007
En specialfil för dig med flaggstång.
Namnsdagar
Är precis vad det låter som. Löpande för 2007 och framåt.


2006
Tjohoo! Här hittar du kalenderfiler för 2006 i ics-format (för iCal).
Helgdagar 2006
Ett personligt urval svenska helger med tonvikt på "aftnar" och röda dagar
Veckonummer 2006
Månkalender 2006
Månfaser samt "naturens högtider", eller årstidsmarkeringar om man så vill; sommarsolstånd och liknande


2005
Här är nu (äntligen) 2005 års kalenderfiler!
Helgdagar Återkommande helger
Helgdagar Enstaka helger
Om du redan laddat ner 2004 års helgdagar här hos mig behöver du bara ladda ner "enstaka helger", dvs dagar som infaller på olika dagar olika år.
Veckonummer (samma som 2004)
Månfaser


2004
Nu har jag flyttat in i Mac OS X och iCal så i år är filerna i iCal-format. Kodade i Utf-8.
Helgdagar
Veckonummer
Månfaser


2003
Helgdagar
Månfaser


Egoboost:    :-)

Det är alltid ett nöje att införliva dina kalendrar i mitt kalenderprogram. Jag har ett stort behov av en rigid struktur och god planering för att klara vardagen. Du gör mitt liv bättre med dina kalenderfiler och har så gjort under många år nu.
/Mikael

Tack! Använder dina filer jämt, stor hjälp i min planering.
/Lasse

Tack för filer. Ser fram emot kyrkoåret, då den brukar vara komplettare med info än andra jag sett :)
/Martin

Hurra för dina fina filer. Keep it up.
/Robban

Som vanligt OTROOOLIGT bra filer. Bäst av alla som erbjuds.
/nils

Saknaden var stor när jag insåg att jag missat att ladda in årets månfaser! :) Lägligt att du släppte de nya nu.
/Johan

Ville bara tacka för denna underbara tjänst du tillhandahållit ett par år för mig och min fästmö.
Så fort vi inte är studenter längre och drar in större pengar lovar jag att våra donationer blir större än tvåsiffriga!
Återigen tack för kalenderfilerna och fortsätt med det härliga jobb du gör!

/Patriq

Ville bara säga att din kalenderfil är helt lysande bra.
/Mathias

...en strålande pryl för en kalendernörd.
/Janne

Andra gången jag donerar till dig. Jag måste verkligen gilla dina kalenderfiler :-)
/Björn

Tack i år igen för den bästa kalendern.
/Andreas

Tack för ett bra och seriöst jobb med kalenderfilerna. Precis vad jag letat efter.
/Joakim

Håller tummarna för att du inte lagt ner projektet än :)
Är lika skakis varje år att det inte kommer nya kalenderfiler, det finns inget annat val än din kalender! Grymt jobbat varje år!

/Cecilia

Tack för ditt pålitliga arbete med kalenderfilerna. Det uppskattas storligen! /Mikael

Hej Jag håller med de andra att din kalender är JÄTTEBRA! Jag rekommenderar den till alla mina vänner.
/Michael

 

Vill du, eller ditt företag/förening ha in en massa data i en egen kalender?
Kontakta mig så kan jag fixa det!

http://www.cs.se/ Version 1.2 | Copyright © 1996—2024 CS
Skapad 2003-01-02 | Uppdaterad 2024-03-12